LUDVIKA

Polisen i Dalarna anmäler sig själva

1:28 min

Polisen i Dalarna anmäler nu sig själva efter händelsen i Ludvika i lördags, då vänsterpartisten Daniel Riazat blev misshandlad av nazister som trängde sig in på ett möte efter en antirasistisk demonstration.

En internutredning ska nu granska om polisen gjorde fel som inte bevakade mötet.

– Det är ytterst olyckligt när sådant här inträffar. Vi kanske skulle haft en bättre beredskap, även om vi var snabbt på plats, säger Anders Landén, operativ chef vid polisen i Dalarna.


Slagen i huvudet med flaska
Vid ett obevakat antirasistiskt möte efter demonstrationen i lördags stormade flera nazister från Svenska Motståndsrörelsen in och försökte dra ut politikern Daniel Riazat ur lokalen i Folkets Hus.

Några av nazisterna var beväpnade med knivar och flaskor. Riazat blev slagen i huvudet med en flaska, men klarade sig undan med lindrigare skador.


Hotad i många år
Tre personer greps och anhölls senare, misstänkta för bland annat grov misshandel. De tre är släppta, men misstankarna mot dem kvarstår.

– Vi har sett sådana här strömningar i framför allt Borlänge och Ludvika på sistone, säger Lena Olsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Hon tycker att polisen borde ha kunnat förutse högerextremisternas attack.

– Det är ju särskilt Daniel de vill åt. Han har varit hotad i många år. Jag tycker det är märkligt att polisen inte har beredskap för sådant här.


Ser allvarligt på händelsen
Polisen fick aldrig någon information om att det skulle hållas ett möte efter demonstrationen, säger operative chefen Anders Landén.

– Vi ska nu se vad vi kan göra för att förbättra kommunikationen. Vi hade gjort en analys, samlat in kunskaper och gjort en bedömning innan att hotbilden var låg. Vi satte ändå in extra resurser och var enligt händelserapporten på plats efter bara ett par minuter.

Förutom den internutredning som nu väntar ska polisen också ha ett uppföljande möte med Vänsterpartiets ledning i Dalarna. Polisen ser med andra ord allvarligt på det inträffade.

– En av våra viktigaste uppgifter är ju att freda grundlagsrättigheter som yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Den yttersta konsekvensen är om sådana här attacker påverkar människors vilja att yttra sig, säger Anders Landén vid polisen, och avslutar:

– Jag förstår de upprörda känslor som finns med anledning av den här attacken.