Grekland i fokus på EU-toppmötet

I helgen läckte det ut en tysk idé om att låta en budgetkommissionär få makt över den grekiska statsbudgeten. Statsminister Fredrik Reinfeldt har förståelse för att de som ger stora nödlån till Grekland är besvikna över hur dåligt grekerna lever upp till villkoren för lånen.

– Någon sa mig att det här privatiseringsprogrammet som har nämnts väldigt många gånger som skulle belöpa på uppåt 50 miljarder, jag tror knappt de har sålt för en miljard. En lång del andra reformer är helt enkelt inte genomförda. Till slut så tröttnar långivarna på att man inte gör det man har lovat, eller det som ställs som villkor för att få nya lån. Det är en väldigt tung del av tysk inrikespolitisk debatt och då blir motkravet istället ännu mera av kontroll på genomförandet. Jag förstår frustrationen.

I Grekland har den tyska idén om en "budget-överrock" vållat stor ilska. Grekiska regeringen anser att det här vore ett alltför stort ingrepp i det nationella självbestämmandet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa här i Bryssel i dag att hon vill föra diskussionen på ett mer konstruktivt sätt, att det handlar om hur Europa kan hjälpa Grekland att leva upp till sina åtaganden. Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker sa i dag att han är starkt emot idén om att införa en kommissionär som arbetar bara mot Grekland, och Österrikes förbundskansler Werner Faymann säger nästan ordagrant samma sak.

Sedan snart två år håller sig krisande Grekland flytande med hjälp av nödlån från övriga euroländer och valutafonden IMF. Just nu är man inne i slutfasen av att förhandla villkoren om ett andra grekiskt räddningspaket, på 130 miljarder euro. För att undvika en statsbankrutt sägs Grekland behöva ha de nya nödlånen senast i början av mars.

En avgörande del av ett andra räddningspaket är att banker och andra privata långivare ska gå med på att skriva av minst hälften av sina lån till Grekland. När det gäller det är en lösning på gång inom några få dagar, sa EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn i slutet av förra veckan.