EU:s finanspakt klar - Sverige vill vara med

2:07 min

Förhandlingarna om EU:s finanspakt avslutades på måndagskvällen på EU:s toppmöte i Bryssel. Överenskommelsen om hårdare budgetregler för euroländerna är nu klar och Sverige säger ja till att medverka i pakten, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi har nu enats om att inrätta en finanspakt. Den kommer at inrättas av 25 EU-medlemsländer. Storbritannien och Tjeckien kommer inte att vara med, övriga 25 har anmält sin avsikt att vara med. Jag har alltså även anmält Sveriges avsikter om att gå in, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

För att Sverige ska ansluta sig till finanspakten måste regeringen i riksdagen ha med sig Socialdemokraterna och deras villkor är nu uppfyllt enligt Reinfeldt:

– Socialdemokraterna och regeringen var överens om fyra villkor och de villkoren är avbockade.

Villkoren det handlade om är att närvaro på euroländernas toppmöten, respekt för den svenska modellen på arbetsmarknaden, att finanspakten inte ska införlivas med EU:s fördrag och framför allt att Sverige inte på något sätt är juridiskt bundet av de budgetregler som ska gälla euroländerna.

Fortfarande krävs ändå ett formellt socialdemokratiskt ja för att Sverige ska kunna ansluta sig till finanspakten.

Att förhandlingarna om finanspakten i går blev klara är en mycket stor framgång sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Det viktigaste i överenskommelsen är, enligt Merkel, att budgetreglerna nu skrivs in i varje eurolands nationella lagar. Och Merkel betonade det viktiga i att de nya budgetlagarna då blir bindande och att de gäller för evigt.

Merkel hoppades också på att överenskommelsen från i går kommer att skrivas in i EU:s fördrag. Men så kommer det aldrig att bli att döma av hur Storbritanniens premiärminister David Cameron uttryckte sig i går kväll.

– Det finns inget EU-fördrag för jag stoppade det. Det existerar inte, sa Cameron, som inte verkade kunna hitta något som helst skäl till att någonsin ändra sitt veto.