Åkersbergakillarnas vrakfynd kan vara UFO

6:51 min

Östersjönsbotten har två hobbyddykare från Åkersberga gjort ett spännande fynd. På havsbottnen 90 meter ner i vattnet ligger ett cirkelformat föremål som mäter 180 meter i omkrets och 60 meter i diameter.

Vrakdykarna och skattletarna Dennis Åsberg och Peter Lindberg gjorde sitt livs upptäckt i somras - nu jagas de av medier och ufo-fantaster.

Dennis Åsberg och Peter Lindberg är egentligen vrakdykare. I några års tid har de letat skatter på havsbottnen. Peter har bland annat bärgat champagne från sjunkna skepp. Men nu har de varit med om något som de aldrig upplevt förut.

Förra sommaren när de var ute och letade med sonar upptäckte de senare på sina inspelningarna att det ligger en helt rund cirkel på 180 meter i omkrets och 60 meter i diameter på Östersjöns botten.

Killarna frågade de yrkesdykare de hade med sig på båten, men ingen visste vad det kunde vara.

- Vi beslutade oss för att hålla tyst om fyndet och kollade med en marinarkeolog och en marinbiolog, men inte heller någon av dem visste vad det kunde vara.

Vad man däremot vet är att det inte kan vara någon båt.

- Det har funnits runda båtar, men då får man gå så långt tillbaka som till 1800-talet.

För att få finansiärer till fyndet gick Dennis och Peter ut i media och hoppades att någon skulle höra av sig och vilja göra en expedition och kanske till och med en bärgning.

Sedan dess har killarna varit med i svenska och internationella medier som Fox News, Sky News, CNN.

- Då brakade det loss. Det blev ett jäkla drag på mejlen. Vi har fått 110 000 mejl och 95 procent tror att det är ett UFO.

De flesta ufo-fantaster vill gratulera och veta mer. Många vill gärna tro att det är något som ramlat ner uppifrån luften. En del har gått så långt som att anklaga vrakletarna för jordens undergång.

- Det är ju några som tror att det är proppen till underjorden.

I maj ska de ge sig iväg och planen är att göra ett försök på stället för att titta på vad det är.

- Men det krävs en jäkla apparat. Det är ett jättestort föremål som kan vara både giftigt och radioaktivt. Östersjön är en känd dumpningszon där det ligger mycket grejer och bråte och skräpar på botten. Och för oss är säkerheten viktig, säger Dennis.

- Sedan är det ju inte gratis att bärga ett vrak av den storleken. Allt kostar pengar. Dessutom ligger fyndet på internationellt vatten och där gäller andra lagar. Därför kommer det bland annat krävas vaktbåtar för att skydda en expeditionom den blir av så att vi inte blir bortkörda, säger Dennis.

Dennis och Peter har inte direkt blivit rika på fyndet.

- Vi har inte fått en krona! Vi lever på luft och har fått ta ledigt från våra vanliga jobb. Vi är ju bara vanliga killar som dyker, säger Dennis.

Men det är en deal på gång. Expeditionen kanske blir tv-serie, och ett stort bolag förhandlar just nu med Dennis och Peter om att i en serie följa expeditionen och bärgningen. Men ingenting är klart.

Så två killar från Åkersberga kanske kan bli Sveriges egna Indiana Jones. Vi på P4 Extra håller tummarna och i maj kanske vi kan rapportera om nya undersökningar.

- Vi vet att vi har hittat något, det är vi 110 procent säkra på, men inte vad.