Nyligen sänd

Väggen av Marlen Haushofer 24 del 20/2 - 22/3

Du kan lyssna på Väggen till och med den 21 april 2012.
Läs mer om radioföljetongen Väggen genom att klicka på "Läs mer".

En kvinna vaknar upp en morgon och finner att platsen hon besöker, en jaktstuga i bergen, plötsligt avskärmas av en ogenomtränglig vägg. På hennes sida om väggen finns inga människor, men underhand dyker det upp några djur som hon tar hand om. Hon ordnar ett slags vardag åt sig med hårt arbete för sig egen och djurens överlevnad. För att inte tappa förståndet börjar hon skriva en redogörelse över sitt nya liv. Den märkliga isoleringen kastar ett nytt ljus över det liv hon lämnat bakom sig och för henne samtidigt extremt nära sig själv.

Den österrikiska författaren Marlen Haushofers  (1920-1970) roman Väggen (1963) är en gåtfull historia om en katastrof i det tysta.
En dystopi - eller kanske en beskrivning av ett inre tillstånd? Tolkningsmöjligheterna är många. Väggen är en av de femtio mest lästa böckerna i Österrike och fick många läsare även i Sverige när den översattes på 1980-talet. Den är översatt till 17 språk och har nyligen filmats. Nu sänder Sveriges Radio Väggen som radioföljetong i uppläsning av skådespelaren Anna Lyons.

Skådespelaren Anna Lyons spelade nyligen huvudrollen, konservatorn, med starka drag av Strindberg i en kritikerrosad uppsättning av novellen Taklagsöl (regi Lena Mossegård). Hon spelade monologen Bitterfittan efter Maria Svelands roman på Uppsala stadsteater (regi Sara Giese) och i radioteaterns adaption av scenföreställningen. Hon är just nu aktuell med en roll i långfilmen Call Girl (regi Mikael Marcimain), premiär hösten 2012.

Filmen Die Wand som bygger på Marlen Haushofers roman premiärvisas under Berlins filmfestival i mitten av februari. Huvudrollen spelas av Martina Gedeck som bland annat spelade en av huvudrollerna i De andras liv. Regi: Julian Roman Pölsler.