Kristdemokraterna

"Vanartiga skrikiga barn" KD-toppen får kritik

2:39 min

Han är partisekreterare Acko Ankarbergs närmaste man i Kristdemokraterna. Nu har topptjänstemannens uttryck om "underklassen" på Facebook har rört upp nya känslor inom partiet.

Det är partiets näst högste tjänsteman, Patric Rylander, som beskriver underklassen i Sverige på ett sätt som får många inom det egna partiet att höja på ögonbrynen.

– Det låter förfärligt. Jag kan inte på något sätt ställa mig bakom det här. Så här gör man inte. Man får inte uttrycka sig på det här sättet om någon miljö någonstans. Det här handlar om människor, människor som man ska behandla med respekt och värdighet och inte raljera i grupper och annat, säger Stefan Gustafsson (KD) som är kommunalråd i Sävsjö.

Kristdemokraternas näst högste tjänsteman, Patric Rylander, skriver på Facebook att han vill göra en underklassafari och ber om tips på resmål.

Bland annat ska det finnas en hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, vara slitet och mängder med klotter.

Flera har kommenterat hans inlägg och ger tips på resmål samt hjälper till att brodera ut bilden. Men att en högt uppsatt anställd inom partiet uttrycker sig så här skadar partiet menar kristdemokraten Mia Frisk som är landstingsråd i Jönköpings län.

– Jag tycker det är mycket olämpligt att uttrycka sig så, det främjar inte ett gott samhälle. Oavsett om det är ironi eller inte så tycker jag det är olämpligt att uttrycka sig så. Det gynnar inte Kristdemokraterna, säger Mia Frisk.

– Jag tycker att man över huvudtaget måste vara försiktig med vad man skriver på Facebook, speciellt om man har en ansvarsposition och speciellt om man jobbar med politik som handlar väldigt mycket om värdering och åsikter. Så bör man inte göra om man har den ansvarspositionen naturligtvis, säger kommunpolitikern Simon Rundqvist.

Det är inte första gången en hög tjänsteman inom KD får kritik för vad han skriver på nätet - för en tid sedan fick Göran Hägglunds närmaste tjänsteman sluta efter att ha skrivit anonyma inlägg på nätet under signaturen Ove Tove.

Patric Rylander menar att hans beskrivning av underklassen var ett svar på en uppmärksammad bussresa som kallades "överklass-safari", men han ångrar en del av formuleringarna.

– Visst var det olämpligt uttryckt på det sättet. Framför allt om jag kunde ana vilken spridning det skulle få, jag skriver i första hand för mina vänner och jag skriver ofta med lite ironi och med glimten i ögat. Ibland blir det kanske lite olämpligt formulerat och det var det kanske den här gången, säger Patric Rylander.