60 år sen Elisabeth kröntes till drottning

4:20 min

Den 2 juni 1953 kröntes Elizabeth  till drottning i Storbritannien, en drottning som kan beskrivas med tre ord: diskret, korrekt och plikttrogen. Hon har, till skillnad från andra medlemmar i det brittiska kungahuset, aldrig själv skapat några skandalrubriker.

 
Drottning Elizabeth som föddes 1926, är trots sina nästan ofattbara 61 år på tronen inte den regent i Storbritannien som suttit längst på tronen. Drottning Viktoria har fortfarande rekordet med mer än 63 år. Däremot har Elizabeth lyckats vinna titeln som den äldsta regenten med sina 86 år. Även här var Viktoria den svåraste konkurrenten, hon blev drygt 81 år.Drottning Elizabeth var tonåring när andra världskriget
bröt ut och som 14-åring gjorde hon sitt första framträdande i radion. I talet, som var riktat till alla de barn som under krigsåren tvingats att evakueras från sina hem, uttryckte  Elizabeth sin medkänsla men också hopp om en bättre tid när kriget var slut. 


 
När det blev känt i juli 1947 att den då 21-åriga Elizabeth förlovat sig samlades londonborna utanför Buckingham Palace för att fira, medan man sjöng "All nice girls love a sailor". Det var ett populärt val av fästman prinsessan gjort, berättade radions korrespondent Alf Martin. Hade man som löjtnant Philip Mountbatten tjänstgjort i brittiska flottan under andra världskriget så fick man klart godkänt av engelsmännen.


Den 20 november 1947 gifte sig prinsessan Elizabeth med Philip Mountbatten. Det blev ett ståtligt bröllop med 2000 inbjudna gäster. Torget framför Westminster Abbey var täckt av sågspån och utanför västra portalen hade röda och purpurfärgade portaler satts upp.

Londonborna stod som packade sillar för att få en skymt av alla inbjudna kungligheter och inte minst av bruden i sin elfenbensfärgade sidenklänning med fem meter släp. Från hela världen hade reportrar strömmat till och bland dem fanns också Radiotjänsts Lennart Hyland. Även när det gäller att hålla ihop ett äktenskap börjar Elizabeth närma sig ett rekord.  I 65 år har hon varit gift med prins Philip. Fyra  barn har de fått. Två av dem, Charles och Anne, föddes medan Elizabeth
fortfarande var prinsessa. De två övriga, Andrew och
Edward föddes av en drottning.

Det var den 6 februari 1952 som Elizabeths far, kung Georg VI, avled efter en lång tids sjukdom och Elizabeth fick efterträda honom som regent.  Själva kröningen skedde först i juni 1953.En av de inbjudna gästerna till kröningen av drottning Elizabeth var FN:s generalsekreterare, Dag Hammarskjöld. En imponerande tillställning tyckte han.


Besök på olika sjukhus, skolor och privata företag ingår i en drottnings plikter. Under 1970-talet besökte drottning Elizabeth flera gånger i veckan olika ställen. Det var populära besök, inte minst hos företagsledarna som gärna såg att drottningen skänkte lite kunglig glans åt deras verksamhet. Men smakar det så kostar det. Ett av företagen betalade 300 000 kronor för säkerhetsarrangemang, förtäring och annat. Och det för en timmes besök av drottningen.


Ibland när kungligheter ger sig ut i andra människors verklighet uppstår det möten och samtal som inte kunnat planeras.  Inte alltid med så smickrande resultat. Så blev det till exempel när prins Philip, vid det brittiska statsbesöket i Stockholm i maj 1983, besökte ett svenskt AMU-center.Herrbesök i drottningens sängkammare och inte av prins Philip.  Ojojoj. Vilka rubriker!
Men som alltid, ingen skugga över drottningens vandel.  Skandalen den här gången handlade väl snarast om hur en förvirrad rojalistisk stalker, som var övertygad om att  han var Elizabeths fästman, lyckats forcera både vakter och larmsystem i Buckingham Palace för att ta sig ända in i Elizabeths kammare.


Drottning Elizabeths praktfulla och välbevakade bröllop skulle 34 år senare överträffas av hennes sons, kronprins Charles giftermål med Diana Spencer. Men det sagobröllopet visade sig så småningom bli en mardröm, som slutade i skilsmässa i augusti 1996, ett år före Dianas död i en trafikolycka.

Men om detta visste ingen någonting år 1981 när förlovningen eklaterades och en luttrad Bo Järborg rapporterade från ett Storbritannien, där nyheter om den stora arbetslösheten fick stryka på foten för att ge plats åt den kungliga förlovningen.


87 år gammal och 61 år på tronen – vilken bästsäljare det skulle bli om hon skrev sina ocensurerade memoarer, drottningen som gör sin plikt och håller färgen i alla lägen. För nog skulle hon ha mycket att berätta.
 
Stämmer det att hon privat är fena på att imitera? Hur skulle det i så fall låta om hon härmade sin numera avlidna lillasyster, prinsessan Margaret vars utsvävningar med både män och alkohol gav tacksamt material till skvallerpressen under flera decennier? Och hur skulle hon skildra sin kanske svåraste prövning som drottning: prinsessan Dianas död och sin egen oförmåga att rätt hantera och förstå vad det brittiska sörjande folket i det läget krävde av sin drottning.