Nu avgörs om Assange överlämnas till Sverige

1:52 min

Förhandlingarna mot Julian Assange inleddes under förmiddagen. En halvtimme innan förhandlingarna kom en till synes avspänd Julian Assange in i rättssalen.

Assange, för dagen i mörk kostym, bad en av sina vänner sprida information till närvarande medier om den hemsida där han presenterar sin syn på fallet.

Assange, tog sedan plats vid sina advokater och knappade in i det sista på sin mobiltelefon innan förhandlingarna inleddes.

Utanför domstolsbyggnaden, som ligger nära parlamentsbyggnaden i Westminster väntade ett medieuppbåd och en handfull anhängare till Julian Assange.

De bar plakat med budskapet "Frige Assange" och "Skjut inte budbäraren".

I dag har det gått 421 dagar sedan Julian Assange greps i Storbritannien på begäran av de svenska myndigheterna eftersom han inte inställt sig till förhör.

Sedan dess har han bott i ett hus hos en vän utanför London fri mot borgen - men med fotboja, medan överlämningen har tröskats genom det brittiska rättsväsendet.

I Sverige är han misstänkt för bland annat våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor i augusti 2010. Assange själv nekar till anklagelserna och menar att han är utsatt för en komplott av de svenska myndigheterna och han har hävdat att han kommer att överlämnas till USA om han döms i Sverige.

Men anklagelserna mot det svenska rättssystemet har tonats ner något sedan han bytte ut sitt team av advokater och hans vän och tillfällige hyresvärd Vaughn Smith menade, när jag träffade honom efter den förra rättegången, att det snarare är det faktum att han inte skulle kunna vara fri mot borgen och sköta sina åtaganden i Sverige som gjort att han vägrade överlämna sig.

Hittills har Julian Assange förlorat i två instanser och frågan som Högsta domstolen ska ta ställning till om den svenska Åklagarmyndigheten har rätt att utfärda en europeisk arresteringsorder.

Enligt brittisk rättstradition kan bara en domstol utfärda en sådan och skulle han få rätt i Högsta domstolen skulle det få effekter på en mängd utlämningsprocesser mellan Storbritannien och andra länder i Europa. Skulle han å andra sidan förlora har han fortfarande möjlighet att överklaga domen till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.

Förhandlingarna ska pågå i två dagar och dom väntas om några veckor.