Jönköping

Färre fuskare på högskolan

1:57 min

Antalet studenter som stängdes av från Högskolan i Jönköping på grund av fusk sjönk förra året.

På flera högskolor och universitet i Sverige ökade antalet studenter som stängdes av på grund av fusk förra året. Men Jönköping går alltså emot trenden och det tror disciplinnämndens sekreterare Göran Wahlgren beror på det arbete som man lägger ner på frågan på Högskolan:

- Jag tror att det är ett resultat av att vi har varit flitiga med att informera både personal och studenter, svenska såväl som internationella, om hur allvarligt vi här i Sverige ser på fusk och framförallt då på plagiat.

Under 2011 stängdes elva personer av från Högskolan i Jönköping på grund av fusk och ytterligare sex varnades. Det är en minskning på nästan 40 procent från året innan då arton personer stängdes av och nio fick en varning.

Det absolut vanligaste fusket är plagiering, alltså när man kopierat in någon annans text i sitt arbete eller tenta men det finns dem som fuskar på betydligt enklare vis.

- Det förekommer fortfarande en del fusklappar faktiskt, där tentavakterna hittar en fusklapp hos en student som sitter i en skrivsal och skriver. Det är också rätt så vanligt att studenter sitter med en mobiltelefon i knät, och det får man inte ha, säger Göran Wahlgren som menar att vissa som fuskat gör det för att de helt enkelt inte vet vilka regler som gäller.

Sjuksköterskestudenten Sofia Lindquist säger att det det är svårt att hålla reda på alla regler:

- Ibland kan man känna att man blir rädd om har gjort något som man inte tror är fusk. Jag vet att flera i min klass också kollar lite extra så att man gör rätt.

På Högskolan i Jönköping går alltså antalet fuskade elever ner i antal, men så är det inte överallt i Sverige. Bara man tar sig ner till Växjö och Linnéuniversitetet så fördubblades nästan antalet elever som stängdes av för fusk förra året.

Cristoffer Gullberg är utbildningsansvarig i kåren på Högskolan i Jönköping och han tycker det är kul att siffrorna blir lägre.

- Det är bara positivt. Förmodligen beror det på att eleverna ändå har tagit till sig mycket av den kunskapen de fått av sina lärare.

Göran Wahlgren säger att även om antalet fuskare sjunker så är de inte klara nu, de har nämligen en nollvision vad gäller fuskande elever.

- Det ultimata målet är naturligtvis att vi inte får några studenter som fuskar, det är min förhoppning.