Malmöpolisen: Exceptionell situation vi upplever

2:15 min

Efter ytterligare en dödsskjutning i Malmö i går kväll och ett bombattentat mot en lokal polisstation under natten fortsätter nu Malmöpolisen sitt arbete mot vad som ser ut som en växande våldsvåg i staden. Ytterligare förstärkning har tillkallats och anlänt. Och situationen är unik, sade biträdande länspolismästare i Malmö Hans Nordin vid en presskonferens.

Vid halvtre-tiden på eftermiddagen i dag rycker vinden i repen på tre flagglösa stänger vid Fosievägen i Malmö, den gata där en 48-årig man i går sköts ihjäl i sin bil. I en möbelbutik nära platsen jobbar butikschef Frank Olsson, och han märker av en oro som gnager:

– Om man skulle gå ut själv här en kväll känner man sig inte säker. En kväll kom det in en person som kände sig förföljd.

– Här händer grejer, säger Frank Olsson.

Efter gårdagskvällens dödsskjutning är det nu den åttonde sedan i maj förra året, den tredje i år. Enligt biträdande länspolismästare Hans Nordin begärdes extra resurser från rikspolisen i går. Enligt Rikskriminalpolisen, ett tiotal personer, som då läggs till det 60-tal poliser som redan har skickats ner. Dessutom ska fler poliser patrullera Malmös gator resten av året.

– Det här är en exceptionell situation vi upplever i Skåne och i synnerhet i Malmö. Normalt sett har vi i Skåne ungefär 11 mord per år och så har det varit ungefär från 2002 till 2010, säger biträdande länspolismästare Hans Nordin inledningsvis på en presskonferens i dag.

Enligt utredningsledaren för gårdagens mord, kommissarie Mikael Mattsson, ska man nu hitta motivbild och kartlägga vad offret gjort den senaste tiden:

– Mannen är född 1964 och har väldigt lite i brottsregistret på sig. Inte någon uttalad kriminell individ i det avseendet. Och som sagt, vår inriktning nu är att hitta motivbilder kring varför detta inträffat för att kunna komma vidare i utredningen, säger Mikael Mattsson.

Mannen sköts med flera skott då han satt i sin bil och enligt Mikael Mattsson ska en eller två gärningsmän setts lämna platsen. Och man vill att eventuellt ytterligare vittnen hör av sig till polisen.

I nuläget kan de inte se några kopplingar till de tidigare dödsskjutningarna eller till den sprängning som ägde rum i natt mot närpolisstationen inte långt från platsen för den senaste skjutningen. Polis Viggo Petersson som jobbar där betraktade hålet i väggmuren tidigare i förmiddags:

– Jag sitter normalt i receptionen här, säger Viggo Petersson.

Hur känns det att se det här i dag?

– Det är hemskt att det händer och att det ska inträffa, säger han.

Bara någon timme innan sprängningen ska det ha varit personal på plats i polishuset. Enligt kommenderingschef Ulf Sempert kan explosionen vara en följd, en återgäldning, av att polisens arbete mot organiserad brottslighet gjort vissa framgångar på senare tiden.

– När vi är ute och jobbar så här som vi gör så rubbar vi maktförhållanden inom de kriminella nätverken. Vi är där och kanske förtar delar av deras förmåga att få in pengar, säger Ulf Sempert.