Dorotea

Hundratals frivilliga ockupanter

Kommunledningen i Dorotea hoppas på fler vårdplatser och kompetensutveckling av personalen i de förhandlingar som nu påbörjas för att förlänga avtalet om två vårdplatser på äldreboendet. Samtidigt lägger de demonstrerande doroteaborna upp strategin för att orka ockupera sjukstugan länge om det skulle behövas.

– Det blev nästan en happening, vi var 33 stycken och väldigt många ungdomar, och det är klart att det kanske inte blev så mycket sömn den här första natten, säger Inger Henriksson, 72.

Fortfarande är det omkring 25 ockupanter kvar i sjukstugan berättar Inger som också säger att man nu planerar ett schema för att spara på krafterna.

– I natt ska vi inte vara så många, vi blir fem vuxna plus ungdomarna. Vi har tänkt att vi inte ska ha mer än åtta personer varje natt nu framöver så att vi orkar hålla på.

Omkring 100 personer har skrivit upp sig på en lista för att frivilligt hjälpa till med ockupationen, berättar Inger Henriksson.

Dagen innan de fyra akutvårdsplatsern och en ambulans skulle dras in från Dorotea så meddelade landstinget ett avtal träffats om att landstinget betalar två vårdplatser på äldreboendet i orten som en form av kompensation. Den lösningen är provisorisk för en månad, men kommunalrådet Greger Lindqvist förhandlar nu med landstinget om en förbättring och förlängning.

– Den här första lösningen är tillfällig för februari, under tiden ska vi sätta oss ner och diskutera framtiden, säger kommunalrådet Greger Lindqvist, (S).

– Vi har förhoppningen om att det ska bli fler än två vårdplatser.