Kristdemokraterna

Många i KD gillade Rylanders inlägg

2:33 min

Efter P4 Jönköpings avslöjande igår så har KD:s Patric Rylander idag stängt ner sin sida på Facebook. Samtidigt visar det sig att en lång rad topp-politiker och höga tjänstemän inom partiet deltog i raljerandet.

Den kristdemokratiska topptjänstemannen Patric Rylander har nu stängt ner sin sida på Facebook, efter P4 Jönköpings avslöjande att han raljerat om fattiga människor och en underklass-safari till förorterna.

Samtidigt visar det sig att en lång rad topp-politiker och höga tjänstemän inom partiet deltog i raljerandet.

En av dem som tidigare gillade skämten om fattiga, men som nu tar avstånd från dem, är Aron Modig som är ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund.

– Det är klart att det inte är speciellt snyggt, det är det inte.

Men du var ju inne och gillade det här inlägget..?

– Okej. Det känner jag inte till, säger Modig.

I veckan skrev en av Kristdemokraternas högsta tjänstemän, verksamhetschefen Patric Rylander, på sin Facebooksida att han ville ordna en underklass-safari till förorten - med många socialbidragstagare, vanartiga ungdomar och mängder med klotter. Ironi - sa han själv efteråt.

Patric Rylander hade nästan 900 vänner på Facebook. Efter inlägget gillade och kommenterade flera högt uppsatta kristdemokrater inlägget och tyckte att det var roligt eftersom det ska ha anspelat på en så kallad överklass-safari som tar med resenärerna till området Solsidan utanför Stockholm.

Men inlägget har nu fått mycket och hård kritik och Patric Rylanders chef, Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, säger nu att hon reagerade starkt och att hon pratat med honom om det olämpliga i att uttrycka sig ironiskt om det han kallar underklassen på nätet.

– Sedan valde han att stänga ner sin Facebooksida för att markera att han har förstått vad det handlade om, säger Acko.

Flera inom partiet kommenterade och gillade inlägget, vad tycker du om det?

– Jag tror att de som gillade det var också Patrics vänner och som känner igen honom och vet vem han är. Vet att det var ironi, inte det att han tycker det är bra med segregation utan tvärtom visar det på hur fel det är när vi lever segregerat och inte möts och inte får den samhällsgemenskap vi ska ha.

Även Aron Modig, som är ungdomsförbundets ordförande, tycker idag att det är olämpligt med ironi på Facebook men hävdar alltså att han glömt bort att han själv tryckte på gilla-knappen.

– Sociala medier generellt, det gäller både Facebook och Twitter, lämpar sig inte till att vara ironisk. Det gäller inte minst när man är politiker eller politisk tjänsteman på hög nivå.

Men du känner alltså inte till att du var inne och gillade det här inlägget?

Nej, inte just detta.

Ditt namn är med i gilla-listan.

– Okej, då verkar det uppenbarligen så, säger Aron Modig.