Stora vulkaner nervösa innan utbrott

2:05 min

Det finns vulkaner som är så stora att om de får ett utbrott så kan det förändra livsvillkoren för stora delar av jorden. Nu visar ny forskning att de här vulkanerna verkar vakna till liv och blir väldigt aktiva ganska kort tid innan ett utbrott. Den upptäckten kan komma att hjälpa forskare att förutsäga riktigt stora, livshotande vulkanutbrott i framtiden.

Gigantiska vulkanutbrott inträffar väldigt sällan - men kan få enorma effekter. Människor och djur i vulkanens närhet kan dö. Klimatet påverkas, liksom förutsättningarna för jordbruket som i förlängningen kan leda till hungerkatastrofer.

För över 70 tusen år sedan utplånades nästan hela mänskligheten när vulkanen Toba på Indonesien spydde ut gigantiska mängder av giftig rök i atmosfären. Liknande jättevulkaner finns utspridda över jordklotet - till exempel Yellowstone i USA och Tauposjön på Nya Zeeland.

I en ny studie som publiceras i den amerikanska tidsskriften Nature har vulkanforskare undersökt kristaller i magma från ett sådan större utbrott, som skedde på den grekiska ön Santorini för nästan fyra tusen år sedan och som tros ha utplånat den minoiska kulturen som fanns där då.

Genom att studera kristallerna, som fungerar lite som ett flygplans svarta låda eller ringar på ett träd, så har forskarna kunnat konstatera att vulkanen blev väldigt aktiv och nervös en tid innan utbrottet. Och det är en viktig upptäckt säger Valentin Troll, professor i petrologi vid Uppsala Universitet.

– De här vulkansystemen är mycket snabbare än vad vi trott, säger han.

Det är fortfarande osäkert hur lång tid innan ett utbrott som vulkanen vaknar till liv - om det är tio, hundra eller tvåhundra år före - och studien har ingen direkt bäring på dagens övervakning av vulkaner, enligt Valentin Troll. Däremot kan den få betydelse för hur vulkanutbrott bevakas i framtiden, där forskarna kan komma att förlita sig allt mer på satellitövervakning för att se om magman förändras.

- Jag tror att vi i framtiden kommer använda oss mer av satelliter och andra avståndsmätare, vilket gör att vi också kan övervaka vulkanaktivitet på platser som annars är svåra att ta sig till, säger Valentin Troll.