1200 jobb bort från Astra Zeneca i Södertälje

1:56 min

Astra Zeneca lägger ner sin forskningsenhet i Södertälje. Omkring 1 100—1 200 tjänster försvinner. Många anställda är chockade, säger Ivar De La Cruz, klubbordförande för akademikerna på Astra Zeneca i Södertälje.

– Vi gör det för att rusta bolaget för framtiden, säger Sverigechefen Anders Ekblom till Ekot.

Som ett led i omorganisationen av forskningen avvecklar Astra Zeneca forskningsenheten inom neurovetenskap i Södertälje.

Det är forkning om hjärnans och nervsystemets sjukdomar, alzheimer och stroke exempelvis.

– Det är ett ett jättesvårt område att forska på. Industrin misslyckas mycket oftare än man lyckas. Astra Zeneca vill vara kvar inom neorovetenskap men bantar ner sin forskning och flyttar verksamheten till en mindre enhet utanför Sverige, säger Anders Ekblom.

När forskningsenheten i Södertälje läggs ner innebär det att 1 100-1 200 tjänster försvinner.

Bara en mindre del av de anställda som sägs upp kommer att erbjudas nya jobb inom Astra Zeneca, säger Sverigechefen Anders Ekblom till Ekot.

Själva produktionen av läkemedel i Södertälje berörs inte, enligt bolaget.

– Produktionen fortsätter som vanligt, säger presschefen Ann-Leena Mikiver.

Reaktionerna bland de anställda lät inte vänta på sig.

– Det lilla jag fångade upp är att de är väldigt chockade, en del är besvikna, många är ledsna och en del är väldigt arga, säger Ivar De La Cruz, klubbordförande för akademikerna i Södertälje.

– Det är en olustig och omtumlande situation jag hamnat i som facklig ombudsman, sa han. 

Facket har känt till beslutet sedan 28 november 2011, men de anställda fick informationen i dag.

Nästa vecka börjar förhandlingarna med företagsledningen. De anställda är väldigt specialiserade inom sin forskning. De kan därför få svårt att hitta nya jobb eller tvingas flytta på sig.

– Det är ett tufft beslut att ta och det är ännu tuffare att meddela beslutet till de anställda. Men vi skulle inte ta det här beslutet om vi inte trodde att det var nödvändigt, säger Martin Mackay, global forskningschef på Astra Zeneca.

Astra Zeneca kommer att skapa en mindre "virtuell" forskningsgrupp inom neurovetenskap, bestående av 40—50 forskare. Gruppen kommer att finnas i de neurovetenskapliga naven i Boston i USA och Cambridge i Storbritannien, enligt bolaget.

Södertälje kommer även i fortsättningen vara en central del av Astra Zeneca, skriver bolaget, eftersom koncernens största tillverkningsenhet finns där.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, säger att beskedet är ett svårt slag för staden. Nu väntar förhandlingar för att hitta en bra lösning.

– Det är ett svårt slag. Vi behöver samverka, inom stockholmsregionen. Vi kommer att kontakta länsstyrelsen och regeringen för att diskutera hur konsekvenserna kan bli så milda som möjligt. Vi har gott hopp om att det kan bli så, säger hon till Ekot.

Utbildningsminister Jan Björklund sade vid en pressträff i Rosenbad att regeringen inte utesluter arbetsmarknadspolitiska åtgärder efter dråpslaget för Astra Zeneca.

Han fick beskedet av företaget i går kväll och har tillsatt en samordnare, företrädaren Lars Leijonborg, som ska säkerställa att Sverige kan bibehålla kompetensen inom medicinsk forskning.

– Det blir en stor utmaning att hålla kvar de högutbildade forskarna i Sverige. Men erfarenheten från Lund, där man har genomgått något liknande, är att näst intill alla finns kvar inom sektorn, sa Björklund.

Beskedet kom efter att Astra Zenecas i dag lämnade en prognos för 2012 på 6:00—6:30 dollar per aktie i kärnverksamheten innebär en rejäl försämring jämfört med helårsresultatet 2011 som landade på 7:28 dollar per aktie.

I procent innebär det ett vinstras på omkring 15 procent om vinsten under helåret 2012 landar mitt i prognosintervallet. Aktien föll tre procent i den tidiga förmiddagshandeln.

Ekot/TT