DÖDSKJUTNINGARNA I MALMÖ

Ökad kriminalitet pga närheten till kontinenten

5:10 min

Närheten till kontinenten, och fler kriminella nätverk än på andra håll i landet. Det är två av förklaringarna till att det är just Malmö har drabbats av en rad mord på öppen gata, och andra allvarliga våldsdåd den senaste tiden.

– Det är ju ganska naturligt att med den här snabba förbindelsen, broöverfarten och tågförbindelsen, att det är mycket närmare kontinenten och ett oerhört flöde med trafik in och ut. Så det är klart att det ligger nära till hands att det centreras här nere, säger Erik Jansåker, närpolischef i Malmö.

Sedan i maj i fjol har Malmö drabbats av åtta dödsskjutningar som ännu är olösta, och utöver det ett antal mordförsök och skjutningar i den offentliga miljön. Som chef för närpolisen syd i Malmö har Erik Jansåker sitt kontor på det poliskontor som under natten mot onsdagen utsattes för ett sprängattentat. När SR International talar med honom på torsdagsmorgonen är han där är på kontoret på för att leta efter papper i oredan.

Han välkomnar att polisen i Malmö nu får massiv hjälp utifrån, bland annat av Rikspolisstyrelsens så kallade GOB-grupper, som är specialiserade på att bekämpa grov organiserad brottslighet. De här grupperna har varit framgångsrika i Södertälje, där nu 17 personer i ett kriminellt nätverk står åtalade just nu. Men situationen är mer splittrad i Malmö, säger Erik Jansåker.

– Jag tror rent allmänt att här finns fler olika kriminella nätverk i de grövre brotten. Vissa är etniskt betingade, andra är motorcykelrelaterade, det finns olika ingredienser i det.

Rikspolischef Bengt Svensson säger att polisen kommer att lösa de här morden, även om det kommer att ta tid. Polisen har metoder för att komma åt den organiserade brottsligheten, säger han, och här pågår också ett arbete för att stärka det internationella polissamarbetet. Det här berättade Bengt Svensson för SR International när han besökte Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i mitten av januari.

– Det är naturligtvis en svår fråga men det är också någonting som det inte räcker med att hantera i ett nationellt perspektiv. Det finns nästintill alltid internationell anknytning vid organiserad brottslighet. Så det här måste vi göra tillsammans med polis i andra länder, men också med Europol. Det arbetet håller på att utvecklas och det blir allt bättre, säger rikspolischef Bengt Svensson.

Och det är en nödvändighet för att vi ska kunna behålla det öppna samhälle vi har idag att få bukt med den organiserade brottsligheten. Det säger Morgan Johansson, som är socialdemokratisk ordförande i riksdagens justitieutskott.

– Jag tror att nästa steg nu, om vi inte får stopp på detta, är att vi kommer att få mer och mer korruption i Sverige. Vi ser redan hur de här kriminella gängen hotar poliser och åklagare och domare och vittnen, mycket mer "övergrepp i rättssak". Och det är ett sätt att försöka påverka rättsväsendet. Ett annat sätt att påverka är att försöka betala för sig. Att man ska titta åt ett annat håll och inte utreda brott och så vidare. Det har vi hittills inte haft i Sverige. Vi har varit ett land som berömt oss för att inte ha korruption. Men om det här fortsätter så är nästa steg att vi kommer att se mer av det, säger Morgan Johansson.

Läget är väldigt komplicerat överhuvudtaget, och det finns inga enkla lösningar, säger närpolischefen i Malmö Erik Jansåker. Men några konkreta åtgärder skulle kunna göra mycket nytta, anser han, och pekar bland annat på vapenlagarna.

– Den som har fått ett par månaders fängelse för att ha gått runt med en kalasjnikov eller annat vapen på öppen gata i en stad som Malmö, det är klart att det inte betyder så mycket för en grovt kriminell person. Men kostar det på ett antal år så blir det annorlunda. Och om man genom lagstiftning får större möjlighet till telefonavlyssning och annan teknik, och om man höjer straffvärdet till minimum två år, säger Erik Jansåker.

Skjutvapen är tre gånger vanligare i Malmö än i Stockholm vid anmälda mord och dråp och försök till mord och dråp, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Räknar man per 100 000 invånare så användes skjutvapen vid 13 fall i Malmö, mot fyra i Stockholm och sex i Göteborg, skriver Svenska Dagbladet i dag. I hela riket handlade det om två fall per 100 000 invånare.

Men först och främst handlar det om att stoppa nyrekryteringen till de kriminella nätverken, som uppenbarligen har en stor dragningskraft i områden i Malmö, där arbetslösheten och den sociala utslagningen är oerhört stor. I stadsdelen Hyllie i Malmö pågår en försöksverksamhet med så kallade sociala insatsgrupper, berättar Erik Jansåker.

– Man utser ett antal ungdomar som man anser är i riskzonen, och så jobbar man oerhört intensivt med dem, tillsammans med kommun, polis. Man gör allt för att underlätta att ge dem jobb och bostad, för att se om man kan rädda någon från att hamna i den här grövre kriminaliteten,  säger Erik Jansåker, närpolischef i Malmö.