Reinfeldt: Allvarligt att forskning försvinner

1:31 min

1 200 tjänster försvinner när Astra Zeneca lägger ner sin forskningsenhet i Södertälje. Både statsminister Fredrik Reinfeldt och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven beskriver läget som allvarligt.

– Det är naturligtvis allvarligt. Framförallt för dem som det drabbar. Vi vill ju att Sverige ska vara en attraktiv forskningsnation, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven har i denna fråga samma uppfattning som statsministern.

– Det är ju väldigt allvarligt. Först för de människor som blir drabbade. Sedan är det naturligtvis allvarligt för Södertälje kommun men också för Storstockholmregionen för alla de här människorna bor i andra kommuner.

– Det är allvarligt för Sverige därför att det är en väldigt kunskapsintensiv forskning som går förlorad, säger socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Förre forskningsministern Lars Leijonborg fick i dag i uppdrag att på olika sätt hjälpa svenska företag i branschen och universiteten att hitta ny personal bland dem som nu förlorar jobbet.

Men utbildningsminister Jan Björklund tror inte att det kommer bli svårt för Astra Zenecas forskare att hitta nya jobb.

– Utmaningen för Sverige är nu att snarast se till att vi behåller alla dessa kunniga och kompetenta personer. Det måste vi göra särskilda åtgärder för att säkerställa.

Både från regeringen och oppositionen uttrycks det i dag en stark vilja att satsa på den medicinska forskningen, som redan nu är den forskning som får mest statliga pengar.

Men det kan behövas mer pengar, säger Stefan Löfven.

– Du kan ju inte sluta forska och ta fram läkemedel inom det neurologiska området. Det måste fortsätta. Är det så att företag själv inte orkar bära så måste vi fundera på vad vi kan göra därutöver. Det här måste ha en fortsättning, säger Stefan Löfven.