Förhandlingar om grekisk skuld "extremt svåra"

I Grekland fortsätter förhandlingarna om villkoren för att landet ska få ännu ett räddningspaket för att undvika statsbankrutt. Ledaren för eurozonens finansministrar, Luxemburgs Jean-Claude Junker, beskriver förhandlingarna som "extremt svåra". Politiska motsättningar inför ett nytt parlamentsval i Grekland gör knutarna extra besvärliga att lösa.

En av Greklands tusentals gatumusikanter, tiggare och illegala immigranter spelar i kylan i ett gathörn i centrala Aten. Muggen bredvid honom innehåller inte många slantar.

Inte långt från det musikaliska gathörnet pågår förhandlingarna om ännu ett räddningspaket till Grekland. Det är bara några dagar kvar till dess det är för sent för Grekland att kunna betala nästa stora avbetalning på sin gigantiska statsskuld.

Går inte det hotar statsbankrutt med svåröverskådliga konsekvenser för resten av Europa – och för den delen resten av världen.

Förhandlingarna har förvandlats till ett ”Chicken Race”. Frågan är vem som fegar ur innan stupet.

Eurozonen vill inte betala ut en slant till, så länge inte de privata långivarna har kommit överens om att efterskänka en stor del av sina skulder till Grekland.

De privata långivarna vill inte efterskänka någonting förrän eurozonen har kommit överens med Grekland om nya stora åtstramningar.

Nu har dessutom de privata långivarna spelat ut ett nytt och explosivt kort. De kräver att också den Europeiska centralbanken ska ta förluster på lånen till Grekland. Men ECB vägrar.

En sådan förlust skulle radera ut det mesta av ECB:s kvarvarande förtroende. Det skulle tolkas som att ECB har blivit ett politiskt verktyg för att föra över skattebetalarnas pengar från ett euroland till ett annat utan att det ser så illa ut för eurozonens regeringar.