Vänsterpartiet

Rennäring går före vindkraft

1:45 min

Om vindkraftsbolag inte kan komma överens med rennäringen så får man hitta andra platser för att etablera vindkraft. Det menar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har under veckan besökt vintermarknaden i Jokkmokk och deltagit i diskussioner kring klimatfrågor. Vad gäller vindkraften så ser Sjöstedt den som en viktig del i omställningen till en miljö- och klimatvänligare energiutvinning.

Inom renskötselområdet finns dock endel konflikter mellan vindkraft och rennäring, men Jonas Sjöstedt menar Sverige är ett stort land och att det måste finnas plats för både renskötsel och för vindkraftverk. Samtidigt anser han att man måste ta hänsyn till rennäringen.

 – Man måste lyssna på samerna och man måste fundera noga på hur man inte ska störa rennäringen. Det måste gå att hitta praktiska lösningar och är det så att det inte går att förena ja då får man bygga vindkraft någon annanstans.

Sjöstedt säger att han gärna ser att det lokala samhället är med och äger vindkraften, exempelvis genom samebyar eller kommuner med stor samisk befolkning.

 – Det tror jag också gör att man tar större hänsyn till lokalbefolkningen och är mer positivt inställd, det ska inte bara vara stora bolag som kommer in utifrån och bygger.

En annan kontroversiell fråga är gruvdriften och särskilt i Jokkmokk där samebyarna protesterar krafttigt mot företaget Beowulf. På lördag ska samebyarna dessutom demonstrera mot gruvetableringar i Jokkmokk.

Jonas Sjöstedt säger att det måste finnas en strikt miljölagstiftning som kräver att gruvorna ska städa upp efter sig.

 – Klarar man det och klarar man dialogen med samebyarna, så kan vi tänka oss gruvnäring, men inte uranbrytning.

I de fall där gruvetableringar kan komma att dela samebyar itu så det blir svårt att ha renskötsel där, hur ser du på det?

 – Då måste man ju tillämpa den lagstiftning som finns och den skyldighet som finns att samråda med samebyarna, och det är inte så att det är gruvnäring till varje pris, vi har väldigt stora mineraltillgångar, vi behöver inte bryta alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio