Tågkaos efter nedriven ledning i Stockholm

1:34 min

Ett tågstopp söder om Stockholm ställer till med stora problem för tusentals resenärer. Vid 13-tiden öppnades ett av spåren, men fortfarande kommer trafiken på flera sträckor i landet vara drabbad av försenade och inställda tåg. Se SJ:s och Trafikverkets hemsidor för mer information.

Enligt SJ kan upp till 10 000 resenärer vara drabbade av dagens trafikstörningar.

Mellan 6.30 och 13 har det varit totalstopp i tågtrafiken söder om Stockholm. Orsaken är att en kontaktledning rivits ner mellan Stockholms central och Stockholm södra. Strax innan 13 öppnades ett av spåren.

– Det innebär att trafiken har kommit igång så smått men att det kommer att bli fortsatt stora störningar under eftermiddagen i pendel-, regional- och fjärrtrafiken, säger Bodil Sonesson, vid Trafikverkets presstjänst till TT.

Under dagen har SJ på Twitter uppmanat sina passagerare som reser från Stockholm att ta tunnelbanan till Stockholm södra och därifrån ta pendeltåget till Södertälje/Flemingsberg där SJ-tåg väntar. För att ta reda på vad som gäller för ditt tåg, se SJ:s hemsida.

Tågstoppet påverkar all trafik söderut till och från Stockholm med förseningar och inställda tåg som följd. Resenärer till Göteborg får åka via Västerås och Hallsberg medan resenärer till Malmö åker via Västerås och Flen.

I Norrbotten har skarp kyla ställt till det för tågtrafiken. Enligt Trafikverket är stora förseningar att vänta på samtliga sträckor i länet.

– I Boden har man haft ner mot 40 minusgrader och strömlöst i natt och det har lett till stora förseningar i trafiken på Malmbanan, säger Trafikverkets informatör Bodil Sonesson.

Mellan Hovmantorp och Emmaboda är det totalstopp i tågtrafiken på grund av ett växelfel. Buss ersätter fram tills felet är ahjälpt vid 16-tiden i dag, enligt Trafikverket.

Under tidig morgon var järnvägstrafiken avstängd på södra stambanan på grund av en industribrand i Nässjö. Stoppet, som varade till sju-tiden i morse, drabbade resande mellan Stockholm och Malmö.