Malmö

Gängavhoppare ska få bättre hjälp

Polisen i Malmö har efterlyst bättre hjälp till den som vill lämna de kriminella gängen. Sedan några månader har Malmö stad en försöksverksamhet igång.

- Det har under hösten dykt upp några förfrågningar om stöd. Fram tills nu har de kunnat lösas i ordinarie samverkan mellan staden och polisen. Just nu däremot har vi ett ärende som vi arbetar med i teamet, säger Malin Martelius, som arbetar med trygghetsfrågor på Malmö stad.

De senaste veckorna har Malmöpolisen stött på unga män som sagt att de vill lämna de kriminella gängen. Men tills nyligen fanns ingen avhopparverksamhet i Malmö. Nu är den i sin linda och det så kallade konsultationsteamet jobbar med sitt första fall. Teamet består av tio personer från Malmö stad, kriminalvården och polisen.

I Malmö finns också en annan pilotverksamhet, i stadsdelen Hyllie. Det är en så kallad social insatsgrupp som är en del av nationellt projekt där socialtjänst, skola och polis ska samarbeta för att hjälpa ungdomar som riskerar att hamna i kriminella gäng.

För avhoppare har alternativet i Malmö annars hittills varit organisationen Kriminellas Revansch i Samhället, KRIS, som sedan 2009 har en avhopparverksamhet i Göteborg. Än så länge har dock ingen från Malmö sökt sig dit. Erfarenhet från KRIS i Göteborg är att de gängmedlemmar som väljer att hoppa av gör det för att illusionen om gänget brustit. 

– Det var inte så flashigt och så mycket pengar. Det var mest hot, våld, rädsla och ensamhet och att utnyttja människor. De inser att det inte är så fräckt och så tufft med brödraskapet som de trodde, säger Martin Johansson, ordförande för KRIS i Göteborg.