Umeå

Bostadens kunder oroliga för chockhöjning

2:11 min

Bostaden AB i Umeå vill höja hyran med 3,8 procent för att på det sättet täcka kostnaderna för det underhållsarbete som ska göras i det gamla miljonprogrammet. Nästa vecka startar hyresförhandlingarna och Erik Persson, en av Bostadens hyresgäster på Ålidhem tycker att förslaget är dåligt.

– Jag tycker framför allt att motivationen är konstig, att vi ska betala för renoveringar. Jag upplever att vi redan betalar för renoveringar genom att ge Bostaden en vinst kontinuerligt. Det känns som dubbel bestraffning, säger Erik Persson som bor på Ålidhem i Umeå.

För snart två år sedan flyttade Erik Persson och hans sambo in i Bostadens lägenhet på Ålidhem och sedan dess har deras hyra höjts med nästan 200 kronor. Skulle Bostaden få igenom sitt hyresöjningsförslag på 3,8 procent skulle deras hyra höjas med ytterligare drygt 180 kronor.

De pengar som Erik Persson och hans sambo betalar i hyra har bidragit till en vinst för Bostaden, en vinst som år 2010 låg på drygt 60 miljoner kronor enligt årsrapporten. En del av Erik Perssons hyra ska täcka underhållskostnader, varför han nu tycker att det känns konstigt att Bostaden vill ha en så hög hyreshöjning – med just motivationen underhållskostnader.

Men Bostadens VD Ann-Sofi Tapani menar underhållet på Ålidhem inte enbart ska finansieras av hyreshöjningar.

– Vi har haft en diskussion med ägarna och sagt att vi kommer inte kunna ha de här överskotten när vi nu ska göra de här insatserna. För vi kan inte ta ut allting på hyreshöjningar, utan vi kommer även att använda oss av det som tidigare tagits in, säger Tapani.

Men att enbart finansiera med eget kapital vore enligt Ann-Sofi Tapani omöjligt. Lånekostnaderna för Bostaden skulle bli högre, vilket i sin tur skulle leda till höjda hyror för deras hyresgäster. Hon poängterar även att deras hyresgäster idag betalar 152 kronor per kvadratmeter för underhållskostnad, det vill säga 20 kronor mindre än riksgenomsnittet. Nu vill Bostaden höja till 167 kronor.

– Produktionskostnaderna har ökat drastiskt. Så de priserna vi har nu för att göra underhåll, de är betydligt högre än vad man har satt av för i hyrorna. Man har inte kunnat hålla takten i de hyror som har varit. För kostnaderna att renovera idag är nästan... ja mellan 2001 och 2009 har de ökat med nästan 50 procent, säger Ann-Sofi Tapani.

Erik Persson tycker ändå att det känns konstigt att de vill höja hyrorna så mycket när Bostaden gör miljonvinster och han själv räknar kronorna för att ha råd med hyran. Men Ann-Sofi Tapani menar att det är tur att bolaget går med vinst. Annars skulle de inte ha råd att gå in och göra underhållsarbeten av det här slaget alls.

– Det är Bostaden som äger överskottet. Varenda krona stannar i Bostaden. De pengarna behövs för att vi ska kunna låna för att bygga nytt till exempel. Jag ser det inte som någon profit, för vem ska ha den profiten? Det är ingen förutom hyresgästerna, som får tillbaka pengarna genom det arbete vi utför, säger Tapani.

Men trots det har telefonen gått varm hos Hyresgästföreningens förhandlare Hans-Urban Strand. Flera av Hyresgästföreningens medlemmar har ringt in och varit oroliga över de 3,8 procenten som Bostaden yrkar på.

– 3,8 procent kommer ju inte gå igenom. Det ska förhandlas och det finns ju saker som vi inte kommer att vara överens om. Så det är givet att det kommer prutas på det, säger Hans-Urban Strand för att lugna de som är oroliga.