Massaker i Syrien - minst 200 dödade

1:25 min

Över 200 människor har dödats i en massaker i den syriska staden Homs, när regeringsstyrkor angrep ett bostadsområde sent på fredagskvällen. Flera syriska ambassader i utlandet har angripits under natten av demonstranter som protesterar mot massakern. Senare i dag ska FN:s säkerhetsråd träffas på nytt för att diskutera den omtvistade FN-resolutionen om Syrien.

Det här är den blodigaste och dödligaste attacken sen upproret började i Syrien för snart ett år sedan. Minst 36 bostadshus har jämnats med marken. Familjerna som fanns inne husen gavs ingen möjlighet att fly innan artilleribombardemanget inleddes.

– Vi satt inomhus och kände hur granaterna började falla, sa en man i Khalidiya, det bostadsområde som angreps hårdast.
En aktivist beskrev hur man grävt fram hundra kroppar ur rasmassorna och burit dem till moskén. Från sjukhusen, dit lemlästade och skadade förts, kommer desperata rop på hjälp. Blod och syrgas kommer inte fram genom korselden utanför och ett sjukhus ska ha stormats av säkerhetsstyrkor medan hundratals skadade vårdades.

Det finns ingen entydig förklaring till det besinningslösa våldet. Vissa aktivister tror att det var ett straff efter att ett ovanligt stort antal regeringssoldater hoppat av just i Homs de senaste dagarna. Och bostadsområdet Khalidiya är känt som ett anti-Assad-fäste. – Men det finns rebellfästen över hela Syrien, sa en aktivist. Det verkar inte som om de förstår, även om de dödar 10 miljoner ur våra led, så kommer vi inte att ge oss förrän Bashar al-Assad har störtats, sa han.
Den syriska regeringen förnekar att man beskjutit Homs.

Iskan över dödandet i Homs har också lett till att flera syriska ambassader angripits - ibland annat Berlin, London och Kuwait. Här i Kairo, där den syriska ambassaden ligger bara ett par hundra meter från det oroliga och tårgasindränkta området kring Tahrirtorget, vandaliserades ambassadbyggnaden i natt.