KD vill göra upp om energin över blockgränsen

1:29 min

Kristdemokraterna vill att regeringen ska ta initiativ till en blocköverskridande uppgörelse om energipolitiken. Det är bara drygt två år sedan regeringen lade fast en energipolitik som tillåter att nya kärnkraftverk byggs i Sverige men enligt Kristdemokraterna räcker regeringens uppgörelse inte till.

– Den är faktiskt inte tillräcklig. När jag pratar med industrin, vi har mycket energislukande basindustri, säger de att det lägger sordin på investeringsviljan att inte veta hur energipolitiken ser ut framöver, säger Kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson.

När regeringspartierna 2009 slöt en överenskommelse om energipolitiken drog många inom borgerligheten en suck av lättnad. Äntligen var den kanske svåraste splittringsfrågan inom alliansregeringen löst.

Men redan nu kommer frågan alltså upp igen. Det är bara tre veckor sedan Centerpartiet genom energiminister Anna-Karin Hatt slog igen dörren till en blocköverskrivande uppgörelse om energipolitik.

Samtidigt som Folkpartiet och i dag alltså även Kristdemokraterna går andra vägen och nu vill sätta igång samtal med Socialdemokraterna.

– Vi har en överenskommelse som medger nybyggnation av kärnkraft, men ingen vågar eftersom den politiska stabiliteten inte är tillräcklig, säger Maria Larsson.

Enligt Maria Larsson har Socialdemokraternas partiledarbyte skapat ett bra tillfälle att bjuda in partiet till energisamtal.

– Löfven har ju visat mod, ett politiskt mod tycker jag, även som facklig ledare och hans uttalanden har varit så tydliga tidigare att jag tror att det finns förutsättningar för att få ett ja-svar på en sådan invit, säger statsrådet Maria Larsson, vice ordförande i Kristdemokraterna.