Hundratusentals Moskvabor i demonstrationer

2:01 min

Med en månad kvar till det ryska presidentvalet gick ett par hundratusen Moskvabor ut på gatorna i dag för att demonstrera mot – eller för – presidentkandidaten, premiärminister Vladimir Putin.

En av dem som trotsade kylan var Sergej Tarakánov. I 19 minusgrader, vid tunnelbanestationen Oktjaberskaja, sammanstrålade han och de två andra pimpelfiskarna Jurij Myskin och Vladimir Petochóv.

– Vi har tröttnat, för han, Putin, gör ingenting åt folket, säger Sergej Tarakánov.

Hur många som gjorde som han och gick sträckan mellan tunnelbanestationen Oktjaberskaja längs Jakimankagatan över bron till Boltonajatorget i Moskvafloden är oklart.

Från den uppbyggda scenen jublade man 120 000, polisen sa 34 000, men det var nog i underkant.

Trots minusgraderna gick Moskvaborna för tredje gången sedan parlamentsvalet den 4 december ut på gatorna för att protestera mot det fusk som kantade valet, krävde Vladimir Putins och regeringens avgång, nyval, politiska reformer och frihet åt landets politiska fångar.

– Vladimir Putin förstår att det är allvar, säger oppositionsbloggaren Aleksej Navalnyj. Som bevis för det tar han dagens andra stora demonstration i Moskva, dit makten, enligt Navalnyj, har jagat tusentals statsanställda.

Enligt polisen samlades runt 140 000 i en annan del av Moskva för att visa sitt stöd för premiärminister Vladimir Putin, som med största säkerhet för tredje gången kommer att väljas till landets president om en månad.

Där handlade budskapet om att man inte vill ha någon ny revolution, att man värdesätter stabiliteten i landet.

Men under hela veckan har det förekommit uppgifter om att till exempel lärare och andra statsanställda med morötter och piskor uppmanats att ansluta sig till mötet.

Oppositionen enades om att åter samlas till demonstration när en vecka återstår till valet, söndagen den 26 februari.

– Vi har ett civilsamhälle nu och med tiden kommer makten att bytas ut, säger den kände poeten Dmitrij Bykov.