Djup ilska efter Rysslands och Kinas veton

1:11 min

Försöken att enas om en FN-resolution som fördömer Syriens regim har återigen misslyckats. Det står klart efter omröstningen i säkerhetsrådet i New York på lördagskvällen. Och besvikelsen och ilskan var påtaglig i FN-skrapan efter att det stod klart att det inte blir någon resolution mot Syrien i FN:s säkerhetsråd.

– Det är avskyvärt att vissa medlemsländer hindrar oss från att utföra vårt uppdrag, hindrar oss från att försöka stoppa våldet mot människor i Syrien, sa den amerikanska FN-ambassadören Susan Rice.

Det är Ryssland och Kina som stoppat FN-resolutionen, genom att lägga in sina veton. Övriga tretton medlemsländer i säkerhetsrådet röstade ja till resolutionen.

Syrien är nära allierad till Ryssland, och Moskva har länge motsatt sig alla förslag som innehåller krav på att Syriens president Bashar al-Assad ska avgå. Även Kina hävdar att situationen i Syrien bör lösas internt.

Det senaste dygnet har varit det blodigaste i Syrien sen upproret startade. Samtidigt fortsätter alltså FN:s säkerhetsråd att vara handlingsförlamat.