GÄLLIVARE/KIRUNA

Flera byar var strömlösa

2:19 min

Flera boende i byar i Gällivare och Kiruna kommuner var tidigt på söndagsmorgonen utan ström. Enligt Vattenfalls hemsida rörde det som mest rört sig om drygt 1 300 kunder. Vid lunchtid var strömmen tillbaka.

Temperaturen i norr har krupit ner runt -30 grader, och många som är oroliga har hört av sig till polisen angående strömavbrottet.

– Klart oron infinner sig när det är så pass kallt, särskilt hos äldre uppe i byarna, säger Anders Calderäng, vakthavande befäl hos polisen i Norrbotten, till TT.

Det råder sträng kyla i området. I exempelvis byn Vettasjärvi är det mellan 33-35 minusgrader.

Polisen uppmanade berörda personer i de byar och samhällen som har strömavbrott att gå in på Vattenfalls hemsida eller kontakta Vattenfall via telefon för att få en uppdatering angående de strömavbrott som drabbade delar av Norrbotten. Via deras hemsida framgick det vilka områden som var berörda.

Redan vid kl 05 i morse fick polisen ta emot rapporter om strömavbrott i byarna Vettasjärvi och Markitta inom Gällivare kommun. Vattenfall informerades av polisen, men kände redan till strömavbrottet och hade skickat ut personal som beräknades vara på plats vid 06-tiden.

Samtliga inringande personer från berörda byar har kopplats vidare till Vattenfalls ledningscentral.

Enligt Vattenfalls presstjänst är orsaken till strömavbrottet att isbildning har gjort att ledningarna gått av.

Klockan 11.30 hade alla områden fått tillbaka strömmen.

Det var Svappavaara, Skaulo, Puoltikasvaara, Vettasjärvi, Hakkas, Markitta och Dokkas, med kringliggande byar som berördes av morgonens stora strömavbrott.