Ryskt veto handlar om inrikespolitik och pengar

1:41 min

Ryssland och Kina lade i går sitt veto mot en FN-resolution som fördömer Syriens regim. Rysk sida menar bland annat att omvärlden lägger allt för stor skuld på Syriens ledning - utan att nämna oppositionen. Men vetot i FN handlar lika mycket om ryska affärsintressen - och inrikespolitik.

– Vi beklagar djupt den här utgången av vårt gemensamma arbete i FN:s säkerhetsråd, sa Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin efter att han i går lagt sitt veto mot en fördömande Syrienresolution.

Ryssland anser framförallt att man i den föreslagna resolutionstexten ensidigt lägger all skuld för den våldsamma utvecklingen i landet på Syriens ledning, medan oppositionen inte nämns.

Från rysk sida har man bland annat krävt att det ska skrivas in krav på att den syriska oppositionen ta avstånd från extremistiska grupperingar.

Men Rysslands veto i går handlar också om de starka affärsintressen landet har i Syrien. I januari blev det känt att de båda länderna kommit överens om en stor vapenaffär där Syrien för 3,7 miljarder kronor köper 36 militära träningsflygplan från Ryssland. Och om Assadregimen i Syrien faller går naturligtvis affären om intet.

Fjodor Lukjanov, chefredaktör för tidskriften Russia in global affairs, menar också att den ryska Syrieninställningen handlar om inrikespolitik inför presidentvalet om en knapp månad. Att vika ner sig inför världssamfundet nu skulle kunna ses som ett tecken på svaghet och den ryska ledningen vill inte komma på kant med alla de tusentals som arbetar inom den ryska militärindustrin och som utgör en viktig väljargrupp, menar Lukjanov.

På tisdag reser Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och chefen för utrikesunderrättelsetjänsten Michail Fradkov till Syriens huvudstad Damaskus för samtal med president Bashar al-Assad.