Snön stoppar flyg- och biltrafik i Storbritannien

1:26 min

I Storbritannien har snö och kyla orsakat stora problem i trafiken och många flygningar till och från storflygplatsen Heathrow har fått ställas in i dag.

Det hör inte till vanligheterna här i London att man vaknar upp till ett väl tilltaget snötäcke, även om det med svenska mått mätt inte ser särskilt dramatiskt ut. Som mest har det kommit 15 centimeter snö i centrala England, och här i London är snötäcket några centimeter.

Men konsekvenserna av snön som slog till i natt över stora delar av England har varit stora. Trafikolyckor på de stora motorvägarna har stoppat trafiken under natten och på de mindre vägarna är det svårt att ta sig fram överhuvudtaget.

Här i London har tunnelbanor och pendeltåg fått ställas in och stora förseningar råder just nu i den spårbundna trafiken.

Men värst är ändå situationen på storflygplatsen Heathrow, som redan i går, som en förebyggande åtgärd, ställde in omkring en tredjedel av avgångarna, varav många till Sverige. Detta för att undvika en upprepning av händelserna under förra årets snökaos, då flygplatsen som nästan alltid är belagd till 99 procent, förvandlades till ett stort läger för strandade resenärer.

Men trots försöken att lätta på trycket på storflygplatsen är det fortfarande stora förseningar och flera flyg har fått ställas in även under morgonen.

Flera ankommande plan har fått dirigeras om till andra flygplatser runt om i Europa. Samtidigt meddelar flera andra av Londons flygplatser att trafiken nu flyter normalt.

På Gatwick har samtliga flyg gått enligt tidtabell och på Stanstead räknar man med normal trafik under dagen.