Pressat Grekland måste agera för nya nödlån

2:27 min

I Grekland avbröts på söndagskvällen de intensiva förhandlingarna för att försöka rädda landet undan statsbankrutt. Greklands finansminister hävdar att landet "balanserar på en knivsegg". Förhandlingarna ska påterupptas under måndagen.

De senaste två årens ekonomiska kaos i Grekland har tvingat hundratusentals greker ut i arbetslöshet. En premiärminister har blivit av med jobbet och forskare hävdar att krisen nu leder till rena u-landsproblem, som undernärda barn och stigande ohälsa bland grekerna.

Frågan är om läget någonsin har varit så desperat som just nu. Långivarna från EU och valutafonden IMF är stenhårda den här gången; inte en gång till ska grekerna få nödlån där de sedan inte lever upp till motkraven.

Särskilt svårt verkar det vara att komma överens om reallönesänkningar och privatisering av statlig egendom i Grekland.

Samtidigt håller tiden på att rinna ut. Finansminister Evangelos Venizelos sa i går att parterna måste komma överens nu på söndagskvällen, annars kommer Grekland gå i statsbankrutt när man i mars måste lösa in ett lån på över 14 miljarder euro, motsvarande nästan 130 miljarder kronor.

En statsbankrutt i Grekland väntas utlösa en våldsam turbulens på finansmarknaderna när många långivare kräver att få lösa in sina försäkringar, så kallade credit default swaps (CDS).

Dessutom ökar risken att krisen förvärras i andra svaga ekonomier i euroområdet, som Portugal, Spanien och Italien.

Möjligen ska finansminister Venizelos påstående om kvällens deadline tas med en liten nypa salt. Tidigare under Greklandskrisen har det pratats om olika tidsfrister som senare har visat sig inte ha varit helt absoluta.

Men problemet stannar inte vid att komma överens med EU och IMF. Samtidigt måste grekerna avsluta knepiga förhandlingar med banker och andra privata långivare om att de frivilligt ska skriva av kanske runt 70 procent av sina lån till Grekland.

Dessutom kokar det inrikespolitiskt. Miljoner greker kräver ett stopp för nya åtstramningar. Många upplever att hela samhället håller på att kvävas.

Men trots alla protester rapporteras landets teknokratpremiärminister Lukas Papademos ha hotat med att avgå om landets stora partier inte ger sitt stöd till de ytterligare nedskärningar som omvärlden kräver för att gå med på ett andra räddningspaket till Grekland på minst 130 miljarder euro, motsvarande runt 1 150 miljarder kronor.