Sollentuna planerar att införa ungdomslöner

2:08 min

Sollentuna kommun vill införa särskilda ungdomsavtal i offentlig sektor. Personer under 25 år ska kunna anställas till 75 procent av lägstalönen i kommunen. Tanken är att sprida modellen till hela landet.

Malin Lindkvist och Sebastian Nord tycker att det är svårt att säga om det är en bra eller en dålig idé.

– Är man arbetslös och vill ha ett jobb så är det väl bra, men även fast man är ung ska man ha rätt att ha samma lön som andra. Det som ska spela roll är i så fall erfarenhet, säger Malin Lindkvist.

Sebastian Nord tycker att det måste finnas andra vägar till jobb än att sänka folks löner.

– Man är ju mer sugen på att jobba om man tjänar mer pengar. Men det är bättre att folk jobbar än går på bidrag och sitter hemma i alla fall, säger han.

Det folkpartistiska kommunalrådet i Sollentuna Lennart Gabrielsson ligger bakom förslaget om ungdomsavtal.

– Om det kostar för mycket att anställa icke erfaren arbetskraft i dag så är det en bra ingång. Man har ju diskuterat lönens nivå eller inte, men man ska komma ihåg att om man inte har jobb och inte får 75 procent av lägstalönen då får man ingen lön alls, och det är ännu mindre, säger han.

För att minska den höga ungdomsarbetslösheten vill Sollentuna kommun prova ungdomsavtal i offentlig sektor. Ett år i taget ska personer under 25 år kunna anställas på 75 procent av lägstalönen, vilket innebär 12 000 kronor i månaden. Anställningen ska också innehålla ett mått av handledning och utbildning.

Målet är att förslaget ska bli verklighet under våren.

Men både lokalt och på riksnivå får ungdomsavtalen mothugg. Fackförbundet Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund anser att lönen i stället ska höjas och villkoren förbättras.

– Jag tror inte att det är en väg att locka in ungdomar till äldreomsorgen genom att sänka lönerna. Men vi stänger inte helt dörren för att diskutera en modell för utbildning, praktik och handledning, säger hon.

Kommunal varnar också för undanträngningseffekter, att ungdomsavtal kan leda till att ordinarie arbetsuppgifter utförs till lägre lön.

– Ja, jag ser en sådan risk, säger Lenita Granlund.

Lennart Gabrielsson säger att man ska försöka eliminera den risken.

– Men om det ändå inträffar tror jag att det är lättare för dem som har haft ett jobb att få ett nytt, än för dem som inte har haft något, säger han.

Folkpartisten Lennart Gabrielsson är också vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL, och han vill sprida ungdomsavtalen i hela landet.