Arafat ska flygas till Frankrike för vård

Uppdaterad 19:30
Palestiniernas president Yasser Arafat kommer på fredagsmorgonen att flygas till Frankrike för sjukhusvård. Det bekräftade en talesman för den franske presidenten i Paris på torsdagskvällen. Enligt Arafats läkare har han en allvarlig magåkomma och störningar i immunsystemet, men det är oklart hur allvarligt sjuk han är. 

Palestinierna är vana vid att rapporterna om hans hälsotillstånd varierar från fullt frisk till dödsjuk.

– Man vet aldrig hur det är med hans hälsa. Säger de en sak på kvällen säger de en annan på morgonen, säger Osama.

Han uttrycker det många palestinier känner. Det har pratats så mycket så länge om att Yasser Arafat är sjuk så ingen vill riktigt ta till sig de uppgifter som nu kommer om hans allvarliga magproblem.

Sjukhus övervägs
Flera läkarlag från flera länder har undersökt Arafat på torsdagen och man överväger om han måste till ett sjukhus. Israel har lovat att han får besöka vilket sjukhus som helst i världen, men lovar inte att låta honom återvända hem igen.

Det var bara något hundratal palestinier som på torsdagen samlades utanför hans högkvarter Muqata i Ramallah för att följa händelseutvecklingen.

Alla palestinier kommer inte heller att sörja den dag han lämnar den politiska arenan.

”Han har inte gjort någonting”
– Han har inte gjort någonting för oss. Han har bara suttit på sitt rum och inte gjort något. Det är Sharon och hans armé som styr oss, inte Arafat, säger Maher.

Den israeliska regeringen ser Arafat som det främsta hindret för fred eftersom han inte har lyckats stoppa de palestinska terrordåden mot israeliska mål.

Man har hotat att eliminera honom, som det har uttryckts. Men även om många palestinier tar uppgifterna om Arafats sjukdom med ro, så har han många trogna beundrare, som vill se honom som president för evigt.

– Om han dör är jag rädd för att något hemskt skall hända mig och hela världen. Det blir något riktigt hemskt, säjer Suna.

Christer Fridén, Ramalla
christer.friden@sr.se