Arbete

Därför nobbar fler och fler unga a-kassan

1:43 min

Andelen unga som går med i en a-kassa har minskat kraftigt sedan avgifterna höjdes 2007. 
Knappt tre av tio under 25 år valde förra året att gå med i en a-kassa. Melker Ödebrink, som är kanslichef för a-kassornas samorganisation, menar att reglerna är för krångliga.

2006 valde nästan sex av tio unga, 57 procent, att gå med i a-kassan. Sedan dess har det blivit betydligt färre och förra året valde knappt tre av tio unga, 29 procent, att gå med i a-kassan. 

Melker Ödebrink, kanslichef för a-kassornas samorganisation, tror att det beror på att många unga som har osäkra anställningar tycker att det är svårt att förstå vad som gäller. 

– Om man är en i sitution där man har tillfällig anställning, korta anställningar, timanställningar eller överhuvudtaget en osäker anställningsform där man inte kan förutse hur mycket man ska jobba hur mycket man ska tjäna. Det innebär ju då att det blir ännu svårare avgöra huruvida man får ersättning om man verkligen blir arbetslös. I relation till en hög avgift är det väl så att många funderar över det; ska jag lägga så mycket pengar när jag inte ens vet om jag får ersättning?  

Är du med i a-kassan? Varför? Varför inte? Hör av dig till oss! tipsap3nyheter@sverigesradio.se