SPIKEN/VÄNERN

Spiken ska locka året om

1:41 min

Kållandsö med fiskeläget Spiken ska utvecklas för att bli en turistmagnet som kan locka besökare hela året om.

Under två år kommer 1,7 miljoner kronor att satsas i ett EU-projekt för att få folk att åka till Spiken och Kållandsö även vintertid.

Anna Ohlin Ek, som är evenemangsutvecklare för Läckö och Kinnekulleområdet, tycker att det finns anledning för turisterna att komma till trakten även när sommaren bleknat bort.

– I dagsläget så är ju Kållandsö, Läclö och Spiken ett av västsveriges mest besökta turistmål under sommaren. Men vi vill förlänga säsongen, helt enkelt. Vi vill göra det till ett året-runt-besöksmål.

Målet är 8 000 besökare
Så här års är det kallt, tomt och tyst på Spiken vid P4 Skaraborgs besök i fiskeläget. Bara träbryggan knarrar. Men planen är att turisterna ska strömma till även när snön ligger tjock på marken och isen täcker Vänern.

Målet är fastlagt - 8 000 turister, förklarar Anna Ohlin Ek.

– Det var en julmarknad i julas här på Spiken, och den lockade ett par tusen besökare. Så vi har ganska realistiska målsättningar. Vi hoppas naturligtvis kunna öveträffa de målen.

Det är med fler och nya aktiviteter som turisterna ska lockas till Spiken och Kållandsö under den kalla och isiga delen av året.

Löjrom i fokus
Dels ska folk lockas med marknader både vid påsk och jul men också med löjrom, som produceras vid Spiken. Romen ska lyftas fram och speciella löjromsveckor ska anordnas, då delikatessen får stå i centrum.

Totalt ska 1,7 miljoner kronor satsas och det är ekonomiskt sett det största projektet som Leader Västra Skaraborg beviljat.

Anna Ohlin Ek hoppas att de runt 30 föreningar och företag som är verksamma i området nu ska gynnas av det som är på gång.

– Det skapas nya förutsättningar både för jobb och att starta nya verksamheter i området kring de här aktiviteterna. Och även möjligheter för restauranger och boendeanläggningar att förlänga sin säsong och kunna ha öppet längre.