Fitch: Grekland kan klara ordnad konkurs

Som ett grekiskt marathonlopp mot konkurs men under ordnade former. Så beskrivs situationen i Grekland just nu och nya argument för en sådan utveckling kommer i dag från kreditvärderingsinstitutet Fitch.

Fitch bedömer att Grekland kan klara att genomgå en ordnad skuldrekonstruktion och det skulle säkra att betalningssystemen fungerar. Det skulle vara gynnsamt för grekiska värdepapper, för med stöd från överstatliga institutioner så kan värdepappersmarknaden fortsätta att fungera.

En oordnad konkurs skulle innebära att Grekland även lämnar euron och det skulle vara den värsta tänkbara utgången, inte bara för Grekland.

Två av Greklands största fackföreningar har utlyst en ny storstrejk till i morgon. Protesten riktas mot vad som beskrivs som EU:s och IMF:s krav i förhandlingarna.

I utbyte mot nya krediter uppges den grekiska regeringen uppmanas att besluta om sänkta löner i privata sektorn med mellan 20 och 30 procent ytterligare, ovanpå redan införda sänkningar. Tilläggspensionerna ska sänkas med 35 procent och nedläggning av statlig verksamhet. Financial Times uppger att det rör sig ett hundratal med tusentals anställda. Enligt grekiska medier ingår bland annat en sänkning av minimilöner i Grekland från 750 till 600 euro per månad.

Kraven har rests som villkor för nya nödlån på 130 miljarder euro från euroländerna och IMF. Det första stödpaketet med lån på 110 miljarder euro till Grekland är på väg att ta slut.

Grekland är nu inne på femte året med recession, alltså krympande tillväxt. Efter den 20 mars beräknas Grekland gå i konkurs om inte nya lån beviljas.

I Paris möts Frankrikes Sarkozy och Tysklands Merkel i dag för ännu ett toppmöte på tu man hand. Just nu ser det ut som att marathonloppet fortsätter.