Polisen vill ha hårdare lag för att fånga hackare

2:12 min

Rikspolisstyrelsen kräver ny internationell lagstiftning för att komma åt hackergrupper på nätet. Efter helgens hackerattack mot den svenska regeringens hemsida har Rikspolisstyrelsen inlett en förundersökning om dataintrång. Men utredningen har stött på problem eftersom amerikanska bredbandsleverantörer inte vill lämna ut de uppgifter som behövs för att komma åt hackarna.

– Hackarnas mål var enligt underrättelsematerialet, som bland annat består av konversationer via Twitter, att komma åt myndigheterna FRA och Rikspolisstyrelsen, men ingen av myndigheterna kände av några attacker, säger Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen.

– Däremot lyckades alltså hackarna att stänga ner regeringens genom en så kallad överbelastningsattack, där man skickar mängder med information så att systemet kollapsar. Nu har polisen startat en förundersökning om dataintrång. Men det är inte helt enkelt eftersom det inte finns någon internationell lagstiftning som kan hjälpa polisen.

Gruppen Cyberforce, som startade attacken mot regeringen.se, kan kopplas till den svenska delen av hackerkollektivet inom nätaktiviströrelsen Anonymous.

Det gjordes i protest mot antipirathandelsavtalet som ligger på den svenska regeringens bord nu. Även attacken mot den iranska regeringen förra veckan kom från Anonymous i Sverige.

Det är inte första gången regeringen och myndigheter attackeras i Sverige. Det skedde bland annat i samband med tingsrättsdomen i The Pirate Bay-målet och i med att svenska myndigheter krävde att få den tidigare hackaren och Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad till Sverige för förhör om en misstänkt våldtäkt, bland annat i Stockholm.

Att regeringens sajt släcks ner säger något om hur säkerheten ser ut, tycker Anders Ahlqvist på Rikspolisstyrelsen.

– Ja, tyvärr visade det sig att de här överbelastningsattackerna lyckas gång efter gång. Tyvärr är det väl så att man behöver se över sina rutiner och få dem att fungera lite bättre.