Centern vill ha skattegynnat bosparkonto

2:06 min

Centerpartiet vill införa ett skattegynnat bosparkonto för unga personer. Det säger partiledaren Annie Lööf. Unga upp till 35 år ska kunna spara och få skatterabatt på upp till 4000 kronor per år för att få ihop till insatsen för en villa eller en bostadsrätt.

– I dag har allt fler barnfamiljer men också unga människor svårt att få ihop till kontantinsatsen till villan på landet eller bostadsrätten i innerstan. Och då är det viktigt, tror jag, att skapa incitament för att långsiktigt spara till sitt eget boende, säger Centerns partiledare Annie Lööf.

Modellen till Centerns förslag kommer från Norge där det sedan början 1990-talet finns ett bosparkonto för unga. Enligt förslaget tillåts varje år sparande på 20 000 kronor upp till 35 års ålder. Skatteavdraget är värt upp till 4000 kronor per år. Maximalt får 200 000 kronor sparas på bosparkontot.

Pengarna ska ge en grundplåt till köp av villa eller bostadsrätt eller användas för amortering av bostadslån. Om pengarna används på annat sätt blir den som sparat skyldig att betala tillbaka skatterabatten. Kostnaden för ett bosparkonto för unga kan bli hela två miljarder per år om det blir lika populärt som i Norge.

– Centerpartiet vill se en sparandelinje, för vi ser ju i dag att man premierar lånande, som sms-lån genom att man får göra avdrag för räntan, till exempel. Däremot gynnar vi ju inte om man investerar, sparar eller amorterar, säger centerledaren Annie Lööf.

Kristdemokraterna har lagt ett nästan identiskt förslag som Centern. Folkpartiet är avvaktande, säger Carl B Hamilton, partiets ekonomisk-politiske talesperson. Han menar att skatten för inkomst av kapital hellre bör sänkas, eftersom det skulle gynna sparande i till exempel aktier.

Henrik von Sydow, Moderaterna, som är ordförande i riksdagens skatteutskott, avvisar förslaget. Moderaterna har inget sådant förslag och ser hellre att skatten på arbete sänks ytterligare, säger Henrik von Sydow.