Reinfeldt tänker sig ett arbetsliv till 75 års ålder

Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnar nu för att vi ska jobba fram till 75 års ålder. Ett nytt slags arbetsliv med fler jobbyten, om det gamla blir för tungt.

– Vänsterns syn är att när jobbet blir för tungt då blir man förtidspensionär, eller så får man något annan typ av ersättning. Men jag skulle snarare säga att när jobbet blir för tungt så får jag jobba med något annat, säger Fredrik Reinfeldt i en intervju med Dagens Nyheter.

– Om vi i större utsträckning lever tills vi är hundra och vi vill ha goda pensioner, hur ska den ekvationen gå ihop? säger Reinfeldt till Ekot.

– Hur ska morötterna, uppmuntran, det positiva till att folk ska kunna jobba längre se ut? 

Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor Thomas Eneroth är förvånad över Fredrik Reinfeldts utspel. I pensionsarbetsgruppen där dom fyra borgerliga aprtierna och socialdemokraterna ingår arbetas med justeringar av nuvarande pensionsvillkor. Till exempel utreds en förlängning av rätten att jobba till 69 år.

– För en del är det möjligt att jobba längre redan i dag men för väldigt många är det svårt att ens orka jobba tills man är 65, säger Eneroth.

– Ska vi kunna klara av den här samhällsutmaningen så måste trygghetssystemen följa med. I dag omfattas man inte av sjukförsäkring och a-kassa på samma sätt som när man har fyllt 65.

I morgon träffas statsministrarna för de andra nordiska länderna, de baltiska länderna och premiärminister David Cameron från Storbritannien för att diskutera hur äldre lättare ska kunna ta plats på framtidens arbetsmarknad, där statsminister Fredrik Reinfeldt är värd. 

– Om människor tror att vi kan leva allt längre och korta ner vårt arbetsliv, då kommer pensionen att bli lägre. Och då är frågan, är människor beredda till det? Det tror jag i stor utsträckning att människor inte är. 

En möjlighet kan enligt statsminister Fredrik Reinfeldt vara att titta på om studielån ska kunna ges efter 54 års ålder, som idag är gränsen. 

– Om Reinfeldt är intresserad av att människor ska stiga av sina yrkeskarriärer och skola om sig mitt i livet så är det nog så att de turordningsregler som han omhuldar kanske bör ses över. De ger i dag inget incitament att göra det eftersom det är lång arbetstid som räknas, säger Carina Lindfelt, ansvarig för arbetsgivarfrågor vid Svenskt näringsliv

– Att någon skulle stiga av en lång anställning för att bli student och sen bli först in på arbetsplats är jag tveksam till att någon skulle göra.

Statsministern säger också att arbetsmarknadens parter kan komma att behöva se över försäkringsreglerna för äldre i framtiden. 

Att arbetsgivare ibland upplever att det är dyrare att anställa äldre arbetskraft därför att anställningen ofta kommer med fler krav på tilläggsförsäkringar när den närmar sig pensionsålder. 

Han säger också att han inte vill ge några signaler om att förändra reglerna för garantipensionen.