Stabila vinster i SEB:s bokslut 2011

1:47 min

Det blev en rejäl vinst för banken SEB när det fjärde kvartalet redovisades i dag, och kreditförlusterna är små. Men SEB:s VD Annika Falkengren försvarar den höga vinsten

-- Det är viktigt att man har vinster som kan supportera kreditförluster. Det är en balansgång och jag tror att Sverige gynnas av att ha stabila banker, säger Annika Falkengren i en intervju med Ekot.

3,2 miljarder i vinst det fjärde kvartalet blev lägre än fjärde kvartalet 2010 då vinsten blev 4,4 miljarder kronor, men det var ändå i linje med analytikernas prognoser.

SEB fortsätter att tjäna bra med pengar på skillnaden mellan in-och utlåningsräntan, det som kallas räntenettot. Visserligen blev det lite lägre än 2010, ner från 4,5 till 4,3 miljarder, men i stort sett i linje med vad som väntades.

Ett stabilt resultat förstärkt av provisionsnettots 3,7 miljarder, ner lite från 3,9 miljarder 2010. 

Och Annika Falkengren slår ifrån sig kritiken om att bankerna tar ut för stora vinster på till exempel bolånen:

-- Som bank måste vi låna upp pengar på lång sikt och vi är väldigt transparanta gentemot våra kunder. På hemsidan kan kunderna exakt se vilka marginaler som vi har.

SEB har kreditförluster i Baltikum och i nedskrivna värden på statsobligationer i Portugal och Grekland. Summorna är dock på mikronivå. 

Enligt VD Annika Falkengren ser SEB att det mycket osäkra ekonomiska läget och utmaningarna i myndigheternas nya regelverk kommer att öka kostnaderna i bankbranschen framöver. Det kräver anpassningar till ett regelverk som är snäppet hårdare i Sverige än i övriga Europa. 

Banken höjer utdelningen till ägarna från 1,50 till 1,75 per aktie. Värdet beräknas till 3,8 miljarder kronor.

Ekot