Maldivernas president avgår

2:33 min

I Maldiverna har landets president avgått efter att polisen gjort myteri. President Mohamed Nasheed, en tidigare demokratiaktivist, tv-talade och sade att han avgår för att inte behöva ta till våld för att sitta kvar.

– Jag vill inte styra landet med järnhand. Jag avgår, sade Nasheed, som också gjort sig känd världen runt med sin kampanj mot klimatförändringar som enligt honom hotar lågtliggande Maldiverna.

Samtidigt säger militären att den inte genomfört en kupp, att den endast rekommenderat Nasheed att avgå.

I flera veckor har det hållits gatuprotester mot att presidenten låtit arrestera en högt uppsatt domare, en domare som presidenten anklagar för lojalitet med oppositionen.

I dag förekom tårgasbeskjutning mot demonstranter. Sedan ockuperade poliser lojala med oppositionen landets nationella tv-station och började sända ut regeringskritiska budskap. Efter några förvirrande timmar med motstridiga besked höll Nasheed sitt tv-tal och meddelade sin avgång.

Nasheed var tidigare mångårig politisk fånge, innan han 2008 landets första demokratiska presidentval mot tidigare presidenten Gayoom som härskade enväldigt i 30 år. Och nu verkar det vara anhängare till Gayoom som gjort revolt mot den sittande presidenten.

Den här veckan väntades en FN-delegation till Maldiverna för att försöka medla mellan de olika fraktionerna, efter att regeringen vädjat om hjälp från experter.

Maldiverna, som består av över tusen öar i Indiska oceanen, är känt för sina exklusiva semesteranläggningar. Utländska turister utgör en viktig inkomstkälla.

Det är förbjudet att öppet utöva någon annan religion än islam i Maldiverna och den nu avgångne president Nasheeds kritiker har anklagat honom för att inte vara tillräckligt renlärig. Enligt nyhetsbyrån Reuters oroar sig diplomater i regionen för att radikala islamister, salafister, stärker sitt inflytande i öriket.

Samtidigt säger en del bedömare att den hårdföra islamiska retoriken är ett sätt att försöka vinna stöd inför väntade presidentval nästa år.

Efter protester från islamistiska grupper förbjöd regeringen nyligen spa-anläggningar på alla hotell, ett förbud som senare hävdes.

Den 44-årige ex-presidenten Nasheed uppmärksammades när han för ett par år sedan höll ett regeringssammanträde under vatten, för att få uppmärksamhet för sina tankar om växthuseffekten. Han talade också om att köpa mark i något annat land att för att omlokalisera hela befolkningen.

Men på hemmaplan verkar inte Nasheeds tal om stigande havsnivå fått samma resonans, i ett land där många medborgare brottas med fattigdom, arbetslöshet, stigande drogmissbruk och religiös fundamentalism.