Saabs konkurs

Saab-buden bekräftas av Bergqvist

Dagens presskonferens med Saabs konkursförvaltare blev mer öppen än sist. För, ja, det har kommit in bud på Saabs konkursbo och konkursförvaltarna tillbakavisar rykten om att de förhalar processen med vilje.
– Det är bullshit rent ut sagt. Inte ens värt att kommentera, säger Hans Begqvist, konkursförvaltare.

Varje tisdag håller Saabs konkursförvaltare presskonferens. Och med tanke på vad som händer i processen hela tiden är det något nytt varje veckan.

Och i dag sa Saabs konkursförvaltare, Hans Bergqvist, bland annat att han hoppas se ett slut på affären i slutet av februari. Om allt rullar på som det ska.

– Vi har fått ett par indikativa bud. Ett bud är inte bara pengar, utan det måste ha en genomtänkt affärsidé, säger Hans Bergqvist och fortsätter.

– Buden är intressanta, det är därför vi fortsätter med dem.

Det handlar om såkallade "indikativa bud", vilket betyder att budet inte är bindande. Utan det är indikation på hur det slutgiltligt bud kan se ut.

– Vi vill vara sparsamma med information om intressenter och budgivning. Förväntningarna på att konkursförvaltarna ska lösa det här på några veckor, när två rekonstruktionerna inte har lyckats tidigare, är inte verkliga, sa Bergqvist.

Det har snackats om att Innovatum i Trollhättan tillsammans med en västsvensk elbilsgrupp ska ha lagt ett bud på Saabs konkursbo. Men det tillbakavisar Innovatums vd, Tore Helmersson. Även Volvo har visat intresse för tekniska delar av Saab.

Och det är också klart att kinesiska Youngman har lagt ett bud på hela Saabs konkursbo.

Kan något av helhetsbuden innebära att alla fodringsägare får betalt?
– Det bedömer jag som mycket osannolikt, sa Hans Bergqvist.

Tidigare i veckan sa fackförbundet IF Metall till P4 Väst att de tycker förvaltarnas information till facken och deras medlemmar. Men det är något som Bergqvist är förvånad över.

Facket har sagt att informationen från er är bristfällig, vad säger du om det?
– Vi har veckomöten med facken, så det förstår jag inte. Jag har inte tolkat mötena på det sättet.