Scoopet som försvann

P1 lördag 6 november kl 14.03, repris 13/11 kl 20.03 och 22/11 kl 00.05

Sommaren 1984 följde tv-journalisten Cats Falck med spänning tullens och polisens utredning om smuggling av datorer, närmare bestämt från USA till Sovjet via ett litet företag i Täby. Det skulle kanske kunna bli hennes biljett till en kommande karriär som fast anställd reporter på Rapport. ”Om man bara kunde få glutta i de dokument som beslagtogs ... vore lyckan fullständig”, noterade Cats i sitt reporterblock.
Tack vare smugglingsrutten hade amerikanska hård- och mjukvaror levererats till ASEA:s kraftverksbyggen i Sovjet. Cats Falck var mycket intresserad av hur ett stort företag som ASEA kunde figurera i sammanhanget. Hon hittade kopplingar mellan ASEA och ett märkligt företag i DDR vid namn AHB-Elektronik.
I november 1984 försvann Cats Falck spårlöst och våren 1985 hittades hennes döda kropp i Norra Hammarbyhamnen.
Tjugo år senare, långt efter DDR:s och Sovjetunionens sammanbrott, går journalisten Christoph Andersson igenom hennes gamla anteckningar. Det visar sig att Cats Falck hittat en tråd som ledde till topphemlig och statsunderstödd smuggling. Illegala affärer var en grundförutsättning för att Honeckerregimen skulle kunna behålla makten i DDR. Men tråden ledde även till den svenska regeringen, som värnade om goda relationer med kommuniststaten DDR.
I dokumentären ”Scoopet som försvann” söker Christoph Andersson svaret på frågan vad Cats Falck höll på att nysta upp.