Starka reaktioner efter Reinfeldts utspel

4:12 min

Statsminister Fredrik Reinfeldts tankar om ett förlängt arbetsliv väcker många blandade reaktioner. Att jobba till 75 års ålder har under dagen väckt såväl allmänhetens som politiska kommentarer.

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, en arbetsgivarorganisation som organiserar tjänstesektorn, ser positivt på förslaget.

– Som jag uppfattar statsministern så menar han inte i första hand att vi ska ta bort garantipensionen vid 65 års ålder, men göra det lättare när man blir äldre, och det är vi positiva till. Vi ser redan nu att det är ett ökat arbetskraftsdeltagande för människor som har passerat 65 år, säger Ulf Lindberg vid Almega till Sveriges Radios Alltid Nyheter.

Per Bardh, avtalssekreterare på LO, är mer kritisk och tycker att det låter som att statsminister Fredrik Reinfeldt ser det här som ett krav för att få det ekonomiska att gå ihop i samhället.

- Vi är inte emot möjligheten för enskilda att välja att fortsätta arbeta längre, men det ska inte ske på bekostnad av stora grupper som jobbar hårt inom sjukvården, inom äldreomsorgen, där kvinnorna slits ut långt innan 65 års ålder. Och det är de han nu pekar finger åt att de ska klara av att jobba längre och jag förstår inte hur de ska kunna ta emot det här budskapet från statsministern, säger Per Bardh vid LO.

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) och deras förbundssekreterare Björn Lindh välkomnar att statsministern utnyttjar äldre människors kompetens.

- Vi har heller inte sagt att det ska finnas någon bortre gräns för hur länge man ska arbeta, säger Björn Lindh vid PRO till TT.

Men han understryker att det inte får bli ett tvång att arbeta längre, eftersom det finns väldigt många människor som i dag inte ens orkar arbeta fram till 65.

Under dagen har flera hundra personer kommenterat nyhetsartiklarna på Ekots hemsida.

– Bra. Naturligtvis ska de som vill kunna arbeta längre än till 65! Äntligen någon som ser till den potential de äldre har. Skriver signaturen Hasse.

– Ska jag nu behöva gå och städa fram till 75-årsåldern? Och hur ska det gå till? Jag 52 år, ont i kroppen har jag redan, dessutom arbetslös. Reinfeldt kan slänga sitt förslag i papperskorgen. Åt fanders åt förslaget, tycker jag. Det skriver signaturen Ann-Maria Hannukainen på Ekots hemsida.