Minister: Sydafrikas gruvor förstatligas inte

1:58 min

Sydafrika kommer inte att nationalisera sin gruvindustri. Däremot kan gruvföretag i landet förvänta sig högre skatter på sina vinster.

Nationalisering av Sydafrikas gruvor är helt borta från agendan både för regeringen och för regeringspartiet ANC. Det slog gruvminister Susan Shabangu fast inför en fullpackad åhörarsal i Kapstaden, där storbolag, investerare och underleverantörer inom gruvindustrin världen över har samlats för näringens årliga sammankomst.

Det är regeringspartiets ungdomsförbund som har propagerat för en nationalisering, inte minst genom den kontroversiella ledaren Julius Malema, som numera är avstängd från partiet.

Från regeringshåll kan snarare anas en viss irritation över att industrin har fortsatt att oroa sig över hans retorik, i stället för att lyssna på regeringen som hela tiden sagt att en sådan politik inte är aktuell.

Däremot fanns det andra nyheter i gruvministerns tal, nämligen att Sydafrika nu ska bli bättre på att tjäna pengar på gruvindustrin, bland annat genom att ta ut högre skatter på de internationella gruvbolagens vinster, och se till att bolagen gör bättre ifrån sig där de arbetar.

– Många samhällen där gruvbolagen verkar är missnöjda, och det måste ändras, sa Shabangu.

Gruvinvesteringar i Afrika har ofta försetts med en hög riskpremie och länderna på kontinenten har känt sig tvingade att locka investerare med låga skatter och förmånliga avtal.

I flera länder som Liberia och Kongo görs nu trevande försök att ändra på det, och om nu kontinentens största ekonomi också blir tuffare mot gruvbolagen kommer det att få stor betydelse.

Planeringsminister Trevor Manuel sa tidigare under mötet att gruvindustrins bidrag till Sydafrikas ekonomi har sjunkit under större delen av 2000-talet, trots att det samtidigt har pågått en global mineralboom - vars förtjänster länderna i syd har gått miste om.

Den trenden måste brytas, sa Manuel, inte genom att komma med några chockartade överraskningar för gruvbolagen, men bland annat genom att se till att staten blir effektivare på att ta in goda intäkter från näringen och att satsa mer på förädling inom landet.