Pension

Pensionsförslaget ifrågasätts

De orangea kuverten dimper ner i våra brevlådor vilken dag som helst nu. Nytt för i år är att vi får veta hur länge vi behöver jobba för att få lika stor pension som tidigare generationer. Fredrik Reinfeldt menar att det kan krävas att vi jobbar fram till 75 års ålder innan vi går i pension om pengarna ska räcka till.

Uttalandet om den höjda pensionsåldern har under dagen väckt reaktioner bland våra lyssnare. En av dem som reagerat är Malin Pettersson.

--Nej, det känns ju inte roligt. Man vill ha några bra år kvar innan man ska dö. Nej, det känns ju inte så bra, säger hon.

Vilka pensionärsdrömmar har du?

– Det är väl såklart att ligga på en strand i något varmt land och sola hela dagarna, säger hon.

Men om det krävs att du först jobbar tills du är 75 år, för att ha råd att göra det?

– Nej, det funkar inte, då är man för gammal för att ligga och sola på en strand, säger Malin Pettersson.

Inte heller Jim vill jobba tills han blir 75.

– Jag tycker nog att vi i Sverige jobbar ganska länge i förhållande till övriga Europa, och vi borde klara oss på det vi har tjänat fram till 65 års ålder, tycker jag.

Har du några drömmar som du ser dig göra när du är pensionär?

--Resa och må gott, säger han.

Men om du måste jobba till 75 års ålder, för att ha råd med det?

– Man dör ju i Sverige idag vid 78-79 års ålder, så att då har man inte mycket tid över, menar Jim.

Eftersom vi idag lever allt längre, så måste vår pension också räcka längre. Samtidigt så pluggar vi längre, och börjar därför jobba senare. Det här betyder att vi måste jobba längre, och gå i pension senare om vi vill ha en rimlig ekonomisk standard som pensionärer.

Och enligt Pär Jönsson, moderat politiker i Östersunds kommun, så är det att föredra att jobba längre till sin pension än att höja skatterna.

– Vi lever väldigt länge, vi kommer ut senare i arbetslivet många gånger, det gör ju att tiden vi arbetar och kan spara ihop en pension och betalar skatt blir ju kortare och kortare och samtidigt vill vi ha en bra standard. Då måste ju de pengarna komma in någonstans ifrån, säger han.

Men varför inte höja skatterna istället?

– Ja, det kan man naturligtvis göra, men då kan ju det innebära att färre vill betala dem skatterna och vi kan ju se att då så kanske vi inte får in mer skatt, säger han.

Så du menar att vi skulle få fler fuskare?

– Ja, vi ser ju att det finns bekymmer med att höja skatterna. Det innebär att man får en lägre acceptans, och det blir ett högre fuskande av skatter, så är det ju, enligt Pär Jönsson moderat politiker i Östersund.