Borg: Banksektorn är underbeskattad

0:48 min

Finansminister Anders Borg försöker sätta press på bankerna med nya utspel, men säger fortsatt nej till EU-gemensam skatt.

– Banksektorn är underbeskattad och det är klart att det framstår som särskilt provocerande när man upprätthåller en väldigt hög vinstnivå.

Anders Borg säger än en gång nej till tanken på en skatt på finansiella transaktioner inom EU.  Men Borg säger också att när det nu skett en inbromsning i ekonomin, när bostadsmarknaden stannat av och när Riksbanken sänkt räntan och bankernas upplåningskostnader gått ner så är bankernas räntemarginaler, som Anders Borg uttryckte det  "besvärligt ".

– Det är orimligt att man har en så hög vinstnivå när samhällsekonomin i grund och botten behöver något lägre bolåneräntor för att få en stabilisering när man får en inbromsning.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kritiserar Anders Borg för att inte lägga konkreta förslag. De vill utnyttja det statliga ägandet i SBAB och Nordea för pressa vinstmarginalerna.

– Det här är 15:e eller 16:e gången som Borg skäller på bankerna utan att ha något konkret att komma med. Vi måste använda de verktyg vi har, säger ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich (S).