Reinfeldt ställer villkor för kärnkraftssamtal med S

1:46 min

Folkpartiet och Kristdemokraterna vill ha breda samtal med Socialdemokraterna om energi och kärnkraft. Men statsminister Fredrik Reinfeldt ställer i dag villkor för eventuella samtal att Socialdemokraterna. Han vill att de accepterar att nya reaktorer kan byggas för att ersätta gamla, i enlighet med överenskommelsen 2009 mellan regeringspartierna.

– Det nya när det gäller kärnkraften är öppningen för att kunna nybygga kärnkraft utan tillskott från skattemedel. Det är det som investerare vill ha långsiktiga förutsättningar för att göra. Om Socialdemokraterna tydligt markerar att de också tycker att det är en bra idé så kan det finnas anledning att diskutera, annars förstår jag inte vad samtalen skulle handla om, säger Fredrik Reinfeldt.

som kristdemokraten Maria Larsson efterlyste samtal med Socialdemokraterna om en energiöverenskommelse. Regeringspartiernas uppgörelse om att det ska vara tillåtet att ersätta gamla kärnkraftverk med nya, behöver breddas, så att företagen vet vad som gäller, menade hon.

– Den är faktiskt inte tillräcklig. Det försvagar investeringsviljan att inte veta hur energipolitiken ser ut framöver, ser Maria Larsson.

Även om Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven är positiv till kärnkraft, så är partiets linje att kärnkraften ska avvecklas.

Partiets energipolitiska talesperson Lars Johansson ser gärna breda samtal om energipolitiken med regeringen. Men då ska inte samtalen från början vara låsta av olika villkor, menar Lars Johansson.

– Statsministern skulle uppvisa lite mer statsmannakonst än att ställa villkor för sådana överläggningar. Som om vi skulle acceptera det som de borgerliga partierna kommit överense om. Utgångspunkten måste väl ändå vara att man vill ha en bredare överenskommelse och då får man väl ge och ta också från regeringens sida, säger Lars Johansson.

Så om de fortsätter att ställa det här kravet så blir det svårt att ha några bra samtal som du ser det?

– Ja, jag tycker väl att man borde gadda ner sig lite grann, så får vi sätta oss ner vid ett bord och prata igenom sakfrågan i stället.