Merkel ställdes till svars av grekisk student

2:04 min

Det avgörande mötet om den grekiska skulduppgörelsen, som skulle ha genomförts i går, sköts upp sent under gårdagskvällen. Enligt planerna ska mötet dock hållas under onsdagen. Samtidigt försäkrade Tysklands förbundskansler Angela Merkel ännu en gång att hon inte tänker medverka till att Grekland lämnar euron.

Detta efter att ha fått en fråga från en grekisk student i Berlin om hon förstår hur mycket grekerna lider av de besparingstvång som nu landet tvingas genomgå.

Frågan kom under ett möte med internationella studenter i Berlin. Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställdes öga mot öga mot den bekymrade grekiska studenten Zinovia Tsikalaki.

– Jag är här som representant för den unga generationen i Grekland, en generation som är helt förtvivlad, sa hon och förklarade för Merkel, som ju ofta ses som huvudarkitekten bakom de hårda besparingskraven på Grekland, att många unga greker inte ens längre kan tänka sig att åka hem igen.

– Fattar ni? Det finns inga jobb för unga i Grekland. När jag letade fanns det bara jobb i Tyskland och i utlandet sa Zinovia Tsikalaki artigt men ärligt till Merkel.

Och det var inte utan att Angela Merkel för en gångs skulle bringades lite ur fattningen av frågan. Under sitt anförande tidigare under kvällen hade hon med invanda formuleringar återigen gett sin syn på varför eurozonen måste genomgå de förändringar som det nu beslutats om. Men i mötet med den grekiska studenten blev det inte lika enkelt.

Angela Merkel pratade först om hur det politiska systemet i Grekland enligt henne inte varit transparent nog, men sen försvarade hon också de tuffa kraven.

– Jag fattar att situationen just nu är väldigt svår, men till syvende och sist finns det ingen väg förbi reformer och förändringar för Grekland, sa Angela Merkel i sitt svar.

Hon försäkrade också att Tyskland inte var pådrivande för att man hade något intresse av att ställa till det för grekerna. Efteråt Zinovia Tsikalaki ändå hyfsat nöjd med Merkels svar.

– Det kändes som om hon förstod min förtvivlad under några minuter, det enda jag ville ha sagt var egentligen att det inte är riktigt rättvist för oss unga greker, säger Zinovia Tsikalaki.