Rick Santorum tog hem storseger i primärvalet

I USA har den republikanska primärvalskampen ruskats om inatt av ett otippat resultat. Den förre senatorn Rick Santorum vann med stor majoritet i tre delstatsval.

Det blev triss i vinst för den starkt konservative ex-senatorn Rick Santorum, visar de preliminära valresultaten.

Han vann alla de tre delstatsvalen i natt, i Colorado, i Minnesota och Missouri, där de republikanska väljarna röstade om vem de vill se som partiets presidentkandidat.

– Det här är en seger för fotfolket i partiet, och för den konservativa tepartyrörelsen, sa Rick Santorum i sitt segertal.

Rick Santorums trippelseger är en överraskning som få bedömare förutspått. Det här innebär att spelplanen för republikanerna skakas om rejält  - igen.

Totalt sett är det fortfarande den tidigare guvernören Mitt Romney som har ledningen i striden om nomineringen. Men valresultatet i natt visar att kampen mellan de republikanska presidentaspiranterna är långt ifrån över.

Den förre senatorn Rick Santorum går till val med fokus på de socialkonservativa frågorna, med till exempel mycket starkt motstånd mot aborter och samkönade äktenskap, och han hoppas vinna stöd hos de konservativa väljare som är tveksamma till den mer moderata Mitt Romney.