"Oppositionen i Syrien är väldigt splittrad"

Dokumentärfilmaren Peter Löfgren har som journalist besökt Syrien regelbundet sedan 1987. Han chattade om situationen i Syrien med våra läsare och lyssnare.

Peter Löfgren sade i chatten att han tror att president al-Assads dagar är räknade men att vad som händer efter hans fall är osäkert.

Apropå makten i landet ställde signaturen Dennis L frågan om vilka som egentligen är "folket" eller oppositionen i Syrien? Vilka krafter, religiösa/politiska, driver den? I media blir det ju ofta svart eller vitt men verkligheten är ju oftast mer komplicerad, menade frågeställaren.

– Oppositionen i Syrien är som sagt väldigt splittrad. Just nu finns en majoritet emot Assad-diktaturen. Men vad som händer när han faller är svårt att förutse. Regimen har spelat ut olika klaner mot varandra, du vet, söndra och härska. Men risken är stor att man vill hämnas gamla inbillade eller verkliga oförrätter när diktaturen faller, svarade Peter Löfgren.

Signaturen Göran frågade om det är tänkbart att militären i Syrien ställer sig på folkets sida.

– Större delen av "militären" är "folket". Det är de högsta generalerna som är i symbios med diktaturen. Vi har redan sett många avhopp. Jag förväntar mig fler, blev Peter Löfgrens svar.

Läs hela chatten med Peter Löfgren nedan.