Uppgifter om avskrivning av ECB-lån till Grekland

I Grekland har förhandlingarna med de politiska partierna skjutits upp än en gång. Samtidigt kommer uppgifter om att den europeiska centralbanken ECB, det vill säga i förlängningen den övriga eurozonens skattebetalare, är beredd att skriva av en del av sina lån till Grekland.

Det är den amerikanska affärstidningensom i dag skriver att den Europeiska Centralbanken ECB nu har gått med på att skriva av en stor del av sina lån till Grekland.

Det handlar om de grekiska statsobligationer som ECB köpt på den öppna marknaden för att försöka hålla räntorna nere. 

Det skulle i så fall innebära att centralbanken gett upp ett motstånd som de drivit i flera år.

Centralbanken har ansett att det skulle försvaga bankens redan anfrätta trovärdighet, eftersom det skulle uppfattas som att banken utför rent politiska uppgifter: Det vill säga föra över pengar från andra euroländer till Grekland.

Om ECB skriver av en del av sina lån till Grekland, så löser det en av knutarna i dom pågående förhandlingarna om huruvida Grekland ska få ett nytt räddningspaket av dom övriga euroländerna.

Det pågår bland annat förhandlingar med banker och andra privata långivare om att de ska skriva av sina lån till Grekland med kanske så mycket som 70 procent.

Flera privata långivarna har krävt att i så fall ska ECB också skriva av sina skulder.

I förra veckan, krävde Greklands finansminister Venizelos samma sak.

Ett sånt beslut skulle vara mycket kontroversiellt, eftersom det kan tolkas som att bryta mot en av dom grundläggande principerna i reglerna som styr Eurozonen: Att inget land ska räddas genom överföringar från andra länder.

Motståndarna till såna räddningsoperationer hävdar, att risken är för stor, att andra länder som Portugal, Irland, Italien eller Spanien skulle kräva samma sak.

Enligt de senaste beskeden, ska förhandlingarna mellan premiärminister Papademos och koalitionsregeringens partiledare återupptas senare i eftermiddag.